Kroatien är klart för final efter att på nytt ha spelat 120 minuter för att ta sig vidare i turneringen.

Skillnaden från mötena mot Danmark och Ryssland var att laget den här gången avgjorde i förlängningen och inte på straffar.

I den 109:e minuten avgjorde Mandzukic med ett skott med vänstern i bortre burgaveln bakom Englands målvakt Jordan Pickford.

Jag vann en duell och Mandzukic var på rätt plats. Det är inte viktigt vem som gör målen, det viktiga är att Kroatien vinner, säger Ivan Perisic till Fifa.
Vi är i final och det var välförtjänt. Det grabbarna gjorde i dag är helt fantastiskt. Som de löpte, som de kämpade. Det här är historiskt, säger förbundskaptenen Zlatko Dalic till Fifa.

England fick en drömstart på semifinalen. Matchklockan visade inte ens fem minuter när Dele Alli fälldes av Luka Modric strax utanför straffområdet.

Kieran Trippier klev fram och skruvade bollen över muren och förbi Danijel Subasic – som var chanslös på Trippiers frispark. Målet var det fjärde snabbaste målet genom tiderna i en VM-semifinal och ett mål som öppnade upp matchen.

England var det bättre laget i den första halvleken och Harry Kane hade ett jätteläge att göra 2–0 efter en halvtimmes spel. Subasic räddade skottet från Kane, som dock fick tillbaka bollen och hade i stort sett öppet mål från snäv vinkel. Men Kanes andra skott gick via den kroatiske målvakten och stolpen.

Kroatien tog över

I den andra halvleken var Kroatien mycket bättre. Trots att laget kom till spel med två raka förlängningsmatcher i benen såg man betydligt piggare ut än engelsmännen och i den 68:e minuten kom utdelningen.

Efter ett högerinlägg av Sime Vrsaljko kunde Ivan Perisic trycka sig fram framför Kyle Walker och överlista Jordan Pickford i Englands mål. Målet var Perisics andra i turneringen.

Målet kom i ögonblick när vi hade press och var viktigt, säger Perisic till Fifa.

Och bara fyra minuter senare var det nära för Perisic igen. Kroatien lyckades vinna bollen högt upp på Englands planhalva och bollen gick till Perisic som sköt – men skottet gick i stolpen.

I slutet av den ordinarie tiden var det Kroatien som var det bästa laget. Englands försvarsspel svajade vid ett par tillfällen vilket Kroatien – främst Perisic och Mario Mandzukic – var nära att utnyttja.

Chanser i förlängningen

I förlängningen hade lagen varsitt gyllene läge innan Mandzukic kunde avgöra. I den 99:e minuten fick England en hörna som John Stones nickade, men som Sime Vrsaljko kunde nicka undan nära mållinjen.

Kroatiens bästa chans kom i första förlängningskvartens sista sekunder efter inspel från Perisic som Mandzukic var först på, Pickford kom dock ut och kunde rädda till hörna.

Men firma Perisic-Mandzukic var inte klara. I den 109:e minuten nickade Perisic från Mandzukic och strax efter skrevs fotbollshistoria. Kroatien är i VM-final för första gången.

För 20 år sedan gick jag runt i min hemstad och hejade på Kroatien i min landslagströja. Då kunde jag bara drömma om att få spela för mitt land och göra ett av de viktigaste målen som skulle ta oss till final, säger Perisic.