"Klubbar köper in spelare till överpris"

Det är mycket som krävs för att en förening ska klara sig i en serie som HockeyEttan. Bland många lag med ekonomiska problem finns Vimmerby Hockey, som får det att gå runt på ett bra sätt. "Vi har en väldigt bra ekonomi", säger Bo Norbro i VH.

Vimmerby Hockey är framme i playoff 1.

Vimmerby Hockey är framme i playoff 1.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Ishockey2020-02-26 11:30

Den här säsongen har flera av Vimmerby Hockeys konkurrenter i HockeyEttan haft ekonomiska problem. Titta bara på Kalmar HC, som enligt Barometern nyligen ställt in samtliga bussresor för ungdomslagen under resten av säsongen. Även VH:s playoff-motståndare, Kallinge/Ronneby IF, har haft svårigheter. När man skulle välja motståndare i playoff 1 var man tvungna att tänka ekonomiskt och därför föll motståndare långt upp i norr bort.

Vimmerby Hockey har däremot klarat sig mycket bra ekonomiskt de senaste säsongerna. Bo Norbro, som är sammankallande i ekonomigruppen i VH, förklarar närmare:
– Vi har varit duktiga på att hålla koll på vad vi håller på med och vi har en väldigt bra ekonomi. Sedan tror jag även att vi har ett gott rykte i branschen med flera spelare som klarat sig vidare högre upp från VH. Det ryktet vi har är något vi ska vara rädda om, säger han och fortsätter:
– När det kommer till spelare så har vi en budget för det varje år. Det är för att sportchefen ska ha ramar att hålla sig inom och jag måste säga att det har skötts väldigt bra.

Vimmerby har gjort några lyckade värvningar under säsongen, som till exempel Kristoff Kontos och Niklas Salo. Inför säsongen sprängde man inte direkt banken utan var mer restriktiva med dyra värvningar.
– Man kan se att en del klubbar i vår serie satsar väldigt hårt på att köpa in spelare till överpris för att komma upp till Allsvenskan. Det finns klubbar som tar för stora risker och om man inte lyckas blir det väldigt tufft, menar Bo Norbro.

VH är nu framme i playoff och det betyder så klart en del för ekonomin. Dock spelar man bara en hemmamatch medan motståndarna eventuellt har två.
– Hemmamatchen betyder givetvis mycket men sedan blir bortamatchen eller bortamatcherna enbart utgifter för oss. Det såg vi häromåret när vi mötte Visby/Roma, som är en dyr motståndare, säger Norbro. 

HockeyEttan, som har ATG som huvudsponsor, är enligt Norbro i nuläget inte med och stöttar klubbarna när det kommer till resekostnader. Men det kan ändras till nästa säsong.
– De ska tydligen göra om seriesystemet så att det blir tre grupper i serien istället för fyra. Då ska HockeyEttan gå in och stötta klubbarna med resekostnaderna eftersom det påverkar resandet, avslutar han.

Bo Norbro, sammankallande i ekonomigruppen i VH, berättar om VH:s ekonmiska situation.
Bo Norbro, sammankallande i ekonomigruppen i VH, berättar om VH:s ekonmiska situation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!