Kling: "Det börjar klia i fingrarna"

SpeedwaysÀsongen Àr över sedan ganska lÀnge och det dröjer ett tag till innan nÀsta drar igÄng. Vi tog ett snack med Dackarnas Joel Kling om bland annat den kommande sÀsongen och hur livet som speedwayförare ser ut pÄ vintern.

Joel Kling ser fram emot en ny sÀsong

Joel Kling ser fram emot en ny sÀsong

Foto: Roelof Stroetinga

Speedway2020-01-27 20:30

Det Ă€r inga matcher, lagen trĂ€nar inte gemensamt och det gĂ„r inte att köra speedway pĂ„ vintern. Hur gör man dĂ„ för att förbereda sig för nĂ€sta sĂ€song? 

SÄ hÀr sÀger Virserumssonen Joel Kling:

– Nu Ă€r det ju lugnt med att Ă„ka hoj och grejer. DĂ„ blir det att hĂ„lla flĂ„set igĂ„ng sĂ„ man Ă€r redo för sĂ€songsstarten. 

Hur mycket trÀning blir det?

– Ganska mycket. Det blir en del att springa för att trĂ€na kondition. Sedan spelar jag lite hockey och Ă„ker cross. 

Kör du nÄgon isracing?

– Nja, det har jag gjort innan ibland, tidigare Ă„r, men den hĂ€r vintern ser det ju ganska mörkt ut med is, sĂ€ger Joel Kling. 

Han berĂ€ttar att vintern Ă€ven Ă€r en tid dĂ„ man som speedwayförare förbereder sig pĂ„ andra sĂ€tt, med sponsorer och utrustning. 

– Det Ă€r en del förberedelser med nya motorer och cykel och sĂ„nt. Sedan hĂ„ller jag pĂ„ med samarbetspartners och sĂ„dĂ€r. Det Ă€r alltid roligt att trĂ€ffa nytt folk och se om man kan fĂ„ in extra pengar, för det kostar ju en hel del med all utrustning. 

Har du nÄgot jobb vid sidan av?

– Ja, denna vintern har jag snickrat lite, mest för att ha nĂ„gonting att göra om dagarna. SĂ„ man slipper gĂ„ hemma om dagarna nu nĂ€r det inte Ă€r nĂ„gra speedwaymatcher. 

Dackarna förlorade som bekant SM-finalen mot Smederna. Nu har de ett nytt lag med Luke Becker och Kevin Wölbert som nyförvĂ€rv, medan Kacper Gomolski och Piotr Pawlicki har lĂ€mnat. 

– Jag tror det kommer bli bra. Laget verkar bli bra. Jag hade ett tufft 2019 dĂ€r jag inte lyckades fĂ„ det att stĂ€mma ordentligt. Jag hoppas kunna hitta tillbaka till mitt bĂ€sta jag i Ă„r, sĂ€ger Joel Kling, som Ă€ven ska köra i Danmark. 

– Det blir min första sĂ€song i Danmark. Jag ska köra för Team Fjelsted (regerande mĂ€staren, dĂ€r Ă€ven Dackarnas Frederik Jakobsen kör). Deras lagledare hörde av sig och jag tyckte det lĂ€t bra, sĂ„ jag tackade ja. Det ska bli intressant att se hur det fungerar i en dansk klubb. Kul ocksĂ„ att köra med Frederik, tycker Joel. 

Slutligen, hur mycket saknar du speedwayen?

– Det börjar klia i fingrarna. Det Ă€r lite dĂ€rför jag Ă„ker en del cross. För att kĂ€nna pĂ„ det och hĂ„lla i ett styre, men samtidigt gĂ„r det inte att jĂ€mföra med speedway. Speedwayen ligger varmt om hjĂ€rtat och Ă€r det roligaste jag vet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!