Tävlade utan hijab – fick hjältes välkomnande

Den iranska klättraren Elnaz Rekabi tävlade utan hijab. Nu har hon återvänt till Iran och fick en "hjältes välkomnande" vid flygplatsen. Men det finns fortsatt oro för hennes säkerhet.

Elnaz Rekabi tävlade utan hijab.

Elnaz Rekabi tävlade utan hijab.

Foto: Rhea Kang/AP/TT

Klättring2022-10-19 10:31

Elnaz Rekabi tävlade utan hijab under asiatiska mästerskapen i klättring i Sydkorea, trots att det är obligatoriskt att bära huvudsjal enligt den iranska regimen.

Efteråt publicerades en ursäkt på Rekabis Instagram-konto:

"Jag ber om ursäkt för det jag gjorde", skrev hon och berättar att hon tävlade utan hijab då det blev bråttom – och att det var ett misstag.

Många aktivister tror dock att Rekabis ursäkt har kommit efter påtryckningar från iranska myndigheter.

I landet pågår det fortsatta protester efter Mahsa Aminis död i september. Hon greps av moralpolis i Teheran för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis och avled tre dagar senare.

Familjen tog emot

"Elnaz är en hjälte", ropade flera dussin supportrar när Rekabi kom till Imam Khomeini International Airport utanför Teheran.

New York-baserade Centrum för mänskliga rättigheter i Iran (CHRI) skriver att Rekabi fick en "hjältes välkomnande men att oron för hennes säkerhet kvarstår".

Rekabi togs emot av familjemedlemmar innan hon pratade med statlig iransk media där hon återigen poängterade att det var oavsiktligt att inte använda hijab.

– Jag återvände lugnt till Iran, med utmärkt hälsa och enligt den förutbestämda planen. Jag ber Irans folk om ursäkt på grund av de spänningar det har skapat, säger Rekabi.

Oro för säkerheten

Vart Rekabi tog vägen efter att hon lämnade flygplatsen är oklart och oro finns för hennes säkerhet.

Ravina Shamdasani, talesperson för FN:s människorättsorgan OHCHR, har sagt att FN följer händelseutvecklingen noga: Man ser bekymmersamt på frågan och har tagit upp det med iranska myndigheter.

Fakta: Protesterna i Iran

Den största protestvågen som skakat Iran på flera år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet, till de flesta av Irans 31 provinser. Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!