Struntade i hijab – ber om ursäkt

Klättraren Elnaz Rekabi från Iran tävlade utan hijab under Asiatiska mästerskapen i Sydkorea. Ett beslut som går emot den iranska regimen. Nu ber hon om ursäkt.

Iranska klättraren Elnaz Rekabi under Asiatiska mästerskapen i Sydkorea.

Iranska klättraren Elnaz Rekabi under Asiatiska mästerskapen i Sydkorea.

Foto: Rhea Kang/AP/TT

Klättring2022-10-18 10:47

Elnaz Rekabi tog sig till final och slutade på fjärde plats.

Ändå handlade efterspelet om 33-åringen.

Hon valde nämligen att klättra utan hijab – trots att det är obligatoriskt att bära huvudsjal enligt den iranska regimen – som en del av protesterna efter den 22-åriga Mahsa Aminis död.

Efter att Rekabi uppgetts ha varit försvunnen, något som bland annat BBC rapporterade, har hon nu bett om ursäkt på Instagram.

"Jag ber om ursäkt för det jag gjorde", skriver hon och berättar att hon tävlade utan hijab då det blev bråttom – och att det var ett misstag.

Enligt inlägget ska hemresan till Iran ha genomförts enligt plan.

Internationella klättringsförbundet har gått ut med ett uttalande:

"Vi är medvetna om nyhetsrapporteringen kring Elnaz Rekabi", skriver förbundet på sin webbplats.

"Av vad vi har förstått har hon återvänt till Iran. Vi fortsätter att bevaka situationen."

Fakta: Protesterna i Iran

Den största protestvågen som skakat Iran på flera år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet, till de flesta av Irans 31 provinser. Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!