Det blev ingen blågul fest i de tjeckiska skidspåren. Mest glädjande var Moa Lundgren som på nytt visade att hon är ett framtidsnamn att räkna med genom att bli åtta, 58,1 sekunder bakom vinnaren Johaug. Det är tangerat bästaresultat för Lundgren, som också blev åtta på 10 kilometer fristil i Davos i december.

Den gången var det ju tack vare att jag åkte med andra. Att jag gör det själv nu... ja, det här är mitt bästa lopp i år. Jag var lite orolig för hur det skulle kännas efter förkylningen, men den verkar bara ha gjort gott. säger Moa Lundgren till SVT.

"Lite trist"

I övrigt var det tungt för svensk del, där de största hoppen var långt efter. Ebba Andersson – tillbaka efter sin förkylning - blev nia, 1.04 efter Johaug, och Charlotte Kalla slutade tolva, 1.14 från segern. Anna Dyvik blev 26:a (+2.01), Emma Ribom 31:a (+2.05) och Evelina Settlin 48:a (+2.43).

Det är svårt att säga varför det blev så långt upp till slut. Det kändes ändå hyfsat så det är lite trist att det ändå inte verkar ha gått tillräckligt fort, säger Ebba Andersson till SVT.
Det var inte resultatet som jag hade önskat. Det är lite väl långt upp.

Efter bara 1,7 kilometer anade man vart skidlördagen skulle ta vägen. Då var Therese Johaug redan 6,5 sekunder före närmast jagande. Likt de flesta distanslopp de senaste säsongerna fortsatte norskan sedan att utöka avståndet för varje ny tidskontroll.

Det var ett väldigt bra lopp i dag. Jag kände mig i väldigt bra form och kroppen kändes bra. Jag har varit trött efter Tour de Ski men i dag hade jag en bra dag. Jag är väldigt glad, säger Therese Johaug i segerintervjun.

Stort försprång

Ingen var till slut nära att hota Therese Johaug, som vann 32,7 sekunder före ryskan Natalja Neprjajeva och 40,3 sekunder före norskan Heidi Weng.

Nu har Johaug ett fast grepp både om den gula västen – som bärs av världscupledaren – och om en ny världscupseger på söndagen. Då avslutas helgen i Nove Mesto med jaktstart, 10 kilometer i klassisk stil, och inget talar för att någon ska kunna hota norskan.

Jag är väldigt glad att jag har 30 sekunder men det kommer att vara en stor grupp bakom mig som kommer att kunna jaga mig tillsammans. Jag får jobba hårt för att behålla förstaplatsen, säger hon.