Vimmerby IF hade chansen att ta minst tre kliv upp i tabellen inför matchen, men i och med förlusten är laget nu fortsatt nere och brottas i botten.

– Det gäller att ta vinster när man får chansen. Varje poäng kommer ha betydelse när vi summerar den här säsongen, menar Jesper Lätt.

Det var en höstpremiär som först blev framskjuten med en halvtimma på grund av det extrema ovädret som drog in över Vimmerby. Planen förvandlades till en enda stor vattenpöl och ett tag var frågan om det skulle kunna spelas någon match överhuvudtaget.

Men match blev det till slut efter att regnet hade lagt sig och det dröjde bara tolv minuter innan Vimmerby fick en riktig drömstart. På rätt plats vid rätt tidpunkt fanns Niklas Gunnarsson på en inslagen frispark från vänster där han kunde knoppa in 1–0 för hemmalaget. Den resterande delen av första halvleken var det VIF som förde spelet mest och hade bland annat en hörnkavalkad på 5-6 hörnor på mycket kort tid. Men 0–0 stod sig i paus.

– Vi springer och tar jobbet riktigt bra första 45. Sen får vi en drömstart på andra halvlek, säger Lätt.

Den andra halvleken inleddes med magi från en viss Amel Komina. Mittfältaren trixade upp bollen och sköt från nästan halva planen. När bollen till slut seglade ända in i mål utbröt stora glädjescener där hela laget firade.

Där och då kändes det som att de tre poängen var riktigt nära för VIF. Men ett missat friläge av Simon Sandholm några minuter senare skulle bli oerhört dyrköpt.

Istället för 3–0 kom istället reduceringen 2–1 med halvtimmen kvar att spela. Tio minuter senare kom nästa kalldusch. VIF hade tappat sin tvåmålsledning till 2–2.

– Det är lite av en mental kollaps som sker i laget. Vi orkar inte riktigt heller även i den här matchen. Vi klarar inte av att hota dem på slutet.

När man inte trodde det kunde bli mörkare för Vimmerbys del var det officiellt rullgardin ner i 79:e minuten. Mikael Sonesson sköt in matchavgörande 2–3 och Mjölby hade stått för en praktvändning.

– Det spelar ingen roll om vi gör det bra i 65-70 minuter om vi inte orkar. Det är det vi blir straffade på.

Hur ska ni få ordning på de fysiska problemen?

– Vi måste försöka ha med "fys" på träningarna hela tiden. Sen kan man inte göra det fullt ut med det tajta spelschemat, vi måste hinna återhämta oss också.

Lätt har svårt att framhålla någon spelare efter den mycket sura förlusten.

– Just nu är man så besviken att det inte går. Även om det finns de som orkar får de springa så mycket att vi inte kommer rätt.