Spel- och resultatmässigt är det en allmän uppfattning att IFK Norrköping underpresterat den här säsongen.

Men laget visar sin potential lite då och då.

Frågan är om inte Norrköping gjorde säsongens främsta framträdande hemma på Östgötaporten. 3–0 i mål och 14–0 i avslut är överlägsenheten klädd i siffror snarare än ord.

Managern Jens Gustafsson var säker på sin sak på presskonferensen. Han har inte sett sitt lag bättre över 90 minuter tidigare i år.

En strålande match. Vi är väldigt bra. Försvarsspelet, passningsspelet, löpviljan, att hela tiden osjälviskt offra sig för laget... Det är länge sedan vi var så här bra, säger Gustafsson efter uppvisningen.

Ian Burchnall satt bredvid och nickade instämmande.

"Göra vad fan de ville"

Han var inte lika färgstarkt uttrycksfull som sin lagkapten Tom Pettersson, mittbacken som var tillbaka efter två månaders skadefrånvaro.

Till C More sade Pettersson:

Det känns som om de får göra vad fan de vill därute. Jag har kramp i båda vaderna och så 0–3 i "röva". Jag vet inte vad jag ska säga. Det är åt helvete för dåligt.

Burchnall:

Ingen som sett matchen kan ha några invändningar om resultatet. Norrköping var minst tre mål bättre än vi. Jag tycker att vi var riktigt dåliga och vi fick vad vi förtjänade i dag.

IFK Norrköping är fullt sysselsatt på två fronter just nu: i allsvenskan och i kvalet till Europa League. Därför roterar Jens Gustafsson i laget. Mot Östersund fick Henrik Castegrens sin andra allsvenska start för året i trebackslinjen. Han var utmärkt.

Kalle Holmberg, delad allsvensk skyttekung 2017, fick också chansen – och tog den.

Varnade för anfallstrion

Burchnalls uttalade respekt för Norrköpings anfallstrio Larsson, Nyman och Holmberg var befogad – det visade sig omgående.

Norrköping var en utmärkt målvaktsinsats från att ta en tidig ledning. Lars Krogh Gerson lyfte till Nyman, som sprang sig loss i djupled med bara Aly Keita kvar att överlista.

Det var och är inte så bara. Keita klev ut, läste Nymans avslut och fick upp högerfoten.

Norrköping spelade runt, framåt, bakåt, i sidled och dominerade händelserna helt. Så har det mestadels sett ut på Östgötaporten den här säsongen, men mot Östersund fanns en bestämdhet som inte varit lika frekvent närvarande.

Beslutsamheten över 90 minuter var länge sedan jag såg. Det finns en glöd hos spelarna som vi har letat efter. Den har inte alltid funnits där hos alla spelare samtidigt men i dag gjorde den det, säger Jens Gustafsson.

Två mål på två minuter

Utdelningen kom med retroaktiv ketchupeffekt. Två mål på mindre än lika många minuter i slutet av första halvlek.

+ Jordan Larssons 1–0 (42):

Kalle Holmbergs skott styrdes mot Larsson som tryckte in säsongens elfte allsvenska mål.

+ Kalle Holmbergs 2–0 (44):

Nyman serverade, Holmberg avslutade direkt. Lågt med högerfoten från sin vänsterposition.

Larssons om sin målform:

Jag har bra självförtroende, tar mig in i rätt ytor och så kommer bollen. Det är jättekul att spela fotboll, säger han till C More.

Det tycker Christoffer Nyman också.

Dryga tre minuter efter pausen kollrade han bort Östersunds högerförsvar, rullade in 3–0 och årets sjunde mål.

Jordan Larsson var nära att rycka ytterligare i skytteligan, men han prickade ribban.