Wiis tippar: Så här slutar hockeyallsvenskan

Björklöven vinner igen, Södertälje har något på gång och Karlskrona får det riktigt tungt. Det är några av sakerna som Sportens Kenny Wiis ser i sin spåkula inför nästa säsong.

11 september är startdatumet för hockeyallsvenskan. Mycket vatten kommer att rinna under broarna till dess. Men det finns en hel del pusselbitar som redan är på plats i lagen.

11 september är startdatumet för hockeyallsvenskan. Mycket vatten kommer att rinna under broarna till dess. Men det finns en hel del pusselbitar som redan är på plats i lagen.

Foto: Montage

Ishockey2020-05-26 14:37

Det är inte ens juni. Ingen trupp är färdig, så gott som alla lag har många (offentliggjorda) platser kvar att fylla innan träningsmatcherna tuggar igång i augusti.

Det är inte enkelt att leverera ett tabelltips redan nu.

Men vem har sagt att livet är lätt?

Jag tog mig en titt på alla lagbyggen just nu, kollade vad som är på gång – och slängde in en liten skvätt magkänsla i mixern.

Jag blandade.

Och kom fram till följande sluttabell när vi summerar allsvenskan i mars:

undefined
Olle Liss skott kommer att fira stora triumfer som vanligt.

1) Björklöven

– Jag led med "Löven" när de inte fick chansen att kvala uppåt efter den formidabla säsongen de hade med seriesegern, poängrekord och ett Umeå som kokade mer än under Göte Wälitalos dagar. Hur klubben går vidare efter det snöpliga slutet? De laddar om bössan igen och fyller på med minst lika mycket krut. Daniel Norbe och Daniel Rahimi är jättestarka backnyförvärv och framåt finns stjärnor som Olle Liss, Alex Hutchings och Fredric Andersson kvar. Självklart är det en ny förstaplats som hägrar.

2) Timrå

– Jonathan Dahlén fortsätter i Timrå. Jag kan tycka att det är synd att han inte hoppar upp till SHL, så gott som alla klubbar skulle mer än gärna få Dahléns påskrift, men samtidigt måste man respektera den trygghet och glädje som Jonathan finner i Timrå. Det blir Kent "Nubben" Norbergs lycka. Medelpads hockeystolthet blir att räkna med i allra högsta grad ännu en säsong.

undefined
Amil Krupic glänste i Kristianstad. Hur hanterar han tillvaron i ett satsande AIK?

3) AIK

– Pengar är inte allt i livet – men pengar betyder förbannat mycket inom ishockeyn. Efter den horribla fjolårssäsongen, har det pumpats in cash i Gnaget, vilket speglar av sig på lagbygget. Tunga nyförvärv som Anton Holm, Fredric Weigel, Simon Fernholm och Anton Karlsson har håvats in. Och en och annan godbit lär återstå under sommarmånaderna. AIK är tillbaka i toppen och kommer att utmana om en SHL-plats. Målvaktsparet oprövat? Ni ska nog se att någon av Claes Endre och Edvin Olofsson blommar ut.

4) Karlskoga

– Karlskoga brukar ha en risig säsong då och då. 2020/2021 är inte tiden för det. Det finns alldeles för mycket nivå och hjärta kvar i Nobelhallen. Jesper Kokkonen och Oliver Eklind är inga enkla tapp. Men det skulle inte förvåna ett dyft om spelare som David Lindqvist och Robin Carlsson levererar kanonsäsonger. Det tenderar att bli så inför den stora ståplatsen.

undefined
Hugo Gustafsson är en av många högintressanta talanger i serien.

5) Södertälje

– Är det dags för den anrika sportklubben att, på riktigt, blanda sig i toppstriden? Jag tror det. Mikael Samuelsson bygger något intressant som sportchef och har en tydlig plan. Egne produkten Hugo Gustafsson står inför ett stort genombrott. Han kan bli den perfekta symbolen för ett SSK som reser sig och skapar framtidstro i hockeyallsvenskan bästa arena. Och visst bör Christopher Bengtsson ha en dundersäsong som ligger och sjuder i kroppen?

6) Modo

– Nu har de väl börjat lugna ner sig i Ö-vik efter Björn Hellkvist-gate. Det var både smutsigt och underhållande. Låt oss nu vända blad och gå vidare. Spelartappen är blytunga, som det så ofta är efter en vinstrik säsong för ett allsvenskt lag. Modo har hål att täppa till efter Patrik Karlkvist, Adam Tambellini och Henrik Björklund. Hittills har de inte lyckats, men jag räknar inte med något annat än att Modo ställer ett vasst lag på banan även nästa säsong.

undefined
Isac Skedung har näsa för målet. Når han 20 baljor kommande säsong?

7) Västerås

– Västerås är nästan alltid med i diskussionen, så är det bara. Det finns en stor hockeykultur i Sveriges femte största stad och resurser finns för att bygga ihop något riktigt solitt. Isac Skedung tror jag har ett starkt 2020/2021 framför sig, och runt omkring honom lär det fyllas på med några tillräckligt spetsiga pjäser för att säkerställa en slutspelssplats. Målvaktsparet Emil Kruse och Jesper Myrenberg går inte av för hackor.

undefined
Villiam Haag har utvecklats fint under säsongerna med Almtuna.

8) Almtuna

– Uppsalagänget är tidigt ute med att tillsätta platser i truppen. Jag trodde de skulle ligga lite lägre så här i coronatider. Tony Mårtensson kommer att saknas, men inte så mycket som alla tror. Jag ser läge för Villiam Haag och Tobias Liljendahl att steppa upp ytterligare. Nikolai Belov är en fin återvändare att få in. Gränbyhallen kommer att vara sig likt – men Almtuna kommer att höja sig efter några tyngre år.

9) Västervik

– De fortsätter på det nordamerikanska spåret på Smålands ostkust. Det vore bara dumt att sluta, då det onekligen är vägvinnande. Om Cody Bradley, Michael Kapla och Gerry Fitzgerald blir flipp eller flopp återstår att se. Men jag vågar påstå att minst en kommer att skina ordentligt, dra till SHL i februari när Västervik har tillräckligt med poäng för att undvika negativt kval. Spetsige Victor Öhman finns alltjämt kvar. Om han får vara skadefri är det en toppspelare i den här ligan.

undefined
Jesper Samuelsson är en av få Vita Hästen-spelare under kontrakt nästa säsong.

10) Vita Hästen

– Om jag bara hade baserat tipset på hur alla lags trupper ser ut nu, då hade Vita Hästen varit i bottenträsket. Men de vibbarna jag fått, avslöjandena vi gjort kring vad som är på gång och Tony Zabels ord om att han – om de ekonomiska bitarna till slut faller på plats – får ett snäppet vassare lag än i fjol, gör att jag placerar Hästen här. Osäkerheten som finns gör att en slutspelsplats blir fel. Om en månad kan jag tippa Vita Hästen femma lika gärna som 13:e lag.

11) Mora

– Jag vill varna lite för Mora. Men vet aldrig riktigt med dem, hela klubben är lurig. Någon topp 3-placering är det inte tal om, men jag blir inte superchockad om Mora blir överraskningslaget och slutar fyra. Lukas Wernblom är en spännande rekrytering och hur lyckas Johan Hedberg som huvudtränare? Det blir högintressant att följa.

12) Kristianstad

– Skåningarna har en välfylld trupp i sammanhanget med nästa fyra kedjor officiellt presenterade. Dennis Svensson är kvar vilket är viktigt och Lucas Edmonds är en av säsongens allra mest spännande värvningar bland juniorer. Återvändande Acke Ringström är en betydelsefull värvning, inte minst nu när succémannen Amil Krupic stack till AIK.

13) Tingsryd

– Tingsryd sitter inne på en av seriens absolut mest intressanta burväktare i form av Adam Åhman. Utöver det? Ja, det är inte så att det bildas gåshud på kroppen. Tingsryd är Tingsryd – det kommer att ta sina poäng här och där. Men jag anar en svår säsong nere i Smålands djupa skogar.

14) Karlskrona

– KHK har varit väldigt öppna och transparanta med deras svaga ekonomi. Det hedrar dem, men gör det inte lättare att få ihop ett slagkraftigt lag. Jag tycker att Karlskrona gjorde en överraskande bra säsong i fjol. Det krävs något liknande nu för att undvika en negativ kvalserie mot frustrande lag från hockeyettan. Kaptenen Niklas Johansson förlängde sitt kontrakt tidigt. Där har vi en fältherre som blir en stor nyckelspelare i kampen som väntar.

undefined
Oj, så viktig han är för sitt Karlskrona, Niklas Johansson.
Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!