Wahlberg: "Vi ska kämpa in i det sista"

IK Oskarshamn slåss med näbbar och klor för att hänga kvar i SHL. Backen Emil Wahlberg är långt ifrån nöjd med sin egen säsong men är inställd på att vara med och bidra till att klubben klarar kontraktet. "Vi ska kämpa in i det sista", säger han.

Emil Wahlberg har ett förflutet i både Västervik och Vimmerby men spelar nu i Oskarshamn som är indragen i en tät bottenstrid i SHL.

Emil Wahlberg har ett förflutet i både Västervik och Vimmerby men spelar nu i Oskarshamn som är indragen i en tät bottenstrid i SHL.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2021-03-17 19:00

32-årige Emil Wahlberg har Åseda som moderklubb, men det var i Vimmerby Hockey han slog igenom för snart tio år sedan. Efter tre säsonger i Hockeyallsvenskan med Västervik gör han nu sin andra säsong i SHL med IK Oskarshamn. Där har han sällskap av Markus Modigs och Pontus Näsén som också har ett förflutet i VH.

IKO är involverade i en rafflande bottenstrid där de främst ska försöka hålla undan för Brynäs och HV71 för att undvika de två sista platserna i tabellen som innebär negativt kval. I tisdags såg Oskarshamn ut att kunna knipa viktiga poäng borta mot Frölunda. Gästerna ledde med 1–0 mindre än fem minuter från slutet, men fick till slut se sig besegrat med 3–1.

– Vi kämpar och sliter och gör en relativt bra bortamatch, men Frölunda är tunga att möta och gör det bra. Vi kunde mycket väl fått med oss en poäng eller två, men sett till matchbilden så hade det varit ett litet rån om vi fått med oss alla tre poäng, säger Emil Wahlberg.

När vi når honom ska han snart äta lunch med laget och senare flyga till Borlänge för ny match mot Leksand borta på torsdagen. Resan fortsätter sedan till Skellefteå på lördag innan laget vänder söderut och tar sig an Malmö på måndag nästa vecka.

– Nu ligger fokus på Leksandsmatchen. Vi har haft en genomgång av deras spel och vet vad vi ska göra. Vi kommer att kämpa in i det sista och alla poäng vi kan få med oss är värdefulla, säger Emil Wahlberg.

De två sista matcherna spelar IKO hemma mot HV71 och Brynäs.

– HV71 har vaknat till liv på sistone och kan inte räknas bort och min känsla är att serien kommer leva fram till sista omgången mot Brynäs. Det kan bli en häftig match.

För Wahlberg personligen har säsongen inte blivit som han tänkt sig. Han står bokförd för 27 matcher och har gjort tre assist. Utöver det var han utlånad till Västervik i nio matcher där han gjorde två assist.

– Jag har åkt in och ut ur laget under säsongen, men ändå gjort det okej när jag väl fått spela. Jag lägger mest fokus på det defensiva spelet och mot Frölunda senast hade jag kring 15 minuter i istid. Jag hoppas kunna vara med och bidra till att vi fixar nytt kontrakt, säger Wahlberg vars kontrakt med IKO går ut efter säsongen.

– Vad det blir nästa säsong tar min agent hand om.

Emil Wahlberg gjorde tre säsonger i Västerviks IK mellan 2016 och 2019 och var även utlånad till VIK i nio matcher den här säsongen.
Emil Wahlberg gjorde tre säsonger i Västerviks IK mellan 2016 och 2019 och var även utlånad till VIK i nio matcher den här säsongen.
Bottenstriden i SHL

9) Djurgården 49 matcher 62 poäng (-12)

10) Malmö  44 matcher 61 poäng (-15)

11) Linköping  49 matcher 59 poäng (-27)

12) Oskarshamn 47 matcher 55 poäng (-27)

13) Brynäs 47 matcher 55 poäng (-35)

14) HV 71 47 matcher 47 poäng (-27) 

Lag 9-10 går till åttondelsfinal i SM-slutspelet.

Lag 11-12 har säkrat nytt kontrakt.

Lag 13-14 gör upp i bäst av sju matcher om en plats i SHL till nästa säsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!