"Vi har gjort något utöver det vanliga"

VH var bara timmar ifrån en möjlig plats i kvalserien när bussen fick vända. Säsongen var över. Vi tog ett snack med huvudtränaren Phil Horsky om hans syn på säsongen, lagets resa och framtiden för hans del.

Phil Horsky presenterades som ny huvudtränare för Vimmerby Hockey i oktober förra året.

Phil Horsky presenterades som ny huvudtränare för Vimmerby Hockey i oktober förra året.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Ishockey2020-03-16 15:25

Phil Horsky är snart färdig med sitt jobb i Vimmerby Hockey den här säsongen. Det är bara samtal med spelare kvar innan han flyttar hem till Örebro. 

– Vi vill avsluta säsongen på rätt sätt, med att prata med alla spelare. Vi ger dem feedback och de ger feedback. Vi går igenom vad som varit bra och vad vi kunde gjort bättre. Annars är träningarna och allt annat slut nu, berättar Horsky. 

Den 37-årige tränaren blev ledsen när beskedet kom om att resten av hockeysäsongen ställs in, på grund av coronaviruset (Covid-19).

– Det är delade känslor. Jag är ledsen och besviken, för vi hade en stor chans att gå långt och vinna något i år. Samtidigt vet man att det finns något större än hockey, och jag har full förståelse för beslutet. 

Vimmerby föll verkligen på målsnöret. Hudiksvall var sista hindret fram till allsvenska kvalserien, dit VH aldrig tidigare har nått. Och efter hemmasegern med 6–2 hade Horskys lag två matchbollar uppe i "Hudik".

– Det känns tungt, när vi spelade som vi gjorde på slutet och vann på det sättet. Inte bara för mig, utan framför allt hela föreningen och för spelarna. Det är tråkigt, säger Phil Horsky. 

Vimmerby Hockey kan, trots coronavirusets käppar i hjulen, se tillbaka på en framgångsrik säsong. Efter en tuff start fick Peter Nordström lämna uppdraget som huvudtränare. Phil Horsky kom in istället och gjorde comeback i VH. Sedan tog laget vägen via fortsättningsserien in i playoff, genom att bli klar tabelletta. De slog ut Kallinge-Ronneby i en dramatisk matchserie och tog sig sedan förbi Huddinge i andra playoffrundan. 

– Det är imponerande vilken resa vi har gjort från och med i julas. Det är kul att se hur individer har utvecklats och hur vi spelade som lag. Jag är imponerad och det har varit jättekul att jobba med de här killarna, säger Vimmerby Hockeys tränare.  

Var det en överraskande utveckling för dig?

– Delvis överraskande, men också lite att jag fick bekräftat det jag trodde. Jag vet att det finns mycket i de här spelarna och det har alla visat. 

Horsky har mycket positivt att säga om laget och säsongen. 

– Det har varit en riktigt kul resa som man inte får uppleva alla år. Ingen kan ta ifrån oss minnena och matcherna vi gjort. Publikstödet och hockeykulturen i Vimmerby är häftig och nu på slutet har man märkt att vi har gjort något utöver det vanliga. Den här resan är ännu större än det vi lyckades med förra säsongen (då laget åkte ut mot Kristianstad i playoff tre). 

Nu ska Phil Horsky utvärdera sitt eget jobb som tränare: 

– Jag går igenom samtal med spelarna och då frågar jag om feedback var jag har gjort bra och hur jag kan utvecklas. Sedan tar jag emot feedback från föreningens sida, med "Mogge" (Morgan Persson, sportchef) till exempel. 

Hur framtiden ser ut för Phil Horsky, och om han blir kvar i Vimmerby Hockey, är oklart.

– Jag har inte funderat så mycket än. Nu ska vi avsluta säsongen ordentligt, med spelarsamtal. Sedan flyttar jag tillbaka till Örebro och tar nya tag, så får vi se. Vi har pratat lite och klubben vill ha kvar mig. Jag ska prata mer med Morgan och styrelsen de närmaste dagarna. 

Kan du tänka dig att stanna?

– Jag kan absolut tänka mig att stanna, men har inte hunnit fundera så mycket än. 

Har du fått erbjudanden från andra klubbar?

– Inga erbjudanden, men jag har pratat lite med andra klubbar. 

Engagerad. Phil Horsky hörs, och syns, när han coachar sitt lag.
Engagerad. Phil Horsky hörs, och syns, när han coachar sitt lag.
Topp tio poänggörare i VH

1) Roman Semjonovs 51 poäng (26 mål + 25 assist) på 46 matcher

2) Anton Carlsson 41 poäng (16+25) på 46 matcher

3) Jakob Karlsson 35 poäng (9+26) på 45 matcher

4) Kristoff Kontos 32 poäng (11+22) 24 matcher

5) Niklas Salo 31 poäng (11+20) på 44 matcher

6) Mattias Wigley 30 poäng (17+13) 46 matcher

7) Oskar Carlsson 30 poäng (12+18) 41 matcher

8) Christoffer Rasch 29 poäng (9+20) 41 matcher

9) Pierre Gustavsson 21 poäng (7+14) på 36 matcher

10) Linus Ljung 17 poäng (5+12) på 46 matcher

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!