Sportsliga framgÄngar och ekonomiska utmaningar för VH

Sportsliga framgÄngar pÄ historiskt hög nivÄ. Blandat med ekonomiska utmaningar. "Med hjÀlp av starka ideella krafter ska vi ro det hÀr i hamn", sÀger Vimmerby Hockeys ordförande Anita Westerback.

Anita Westerback Àr ordförande för Vimmerby Hockey.

Anita Westerback Àr ordförande för Vimmerby Hockey.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-03-21 19:30

De goda nyheterna först. NÀr Vimmerby Hockey vann tredje raka mot Troja/Ljungby i onsdags blev laget klart för kvalserien. Anita Westerback har varit en del av klubben i mÄnga Är och har fÄtt uppleva hur laget fallit pÄ mÄlsnöret Ätskilliga gÄnger.

– Det har varit deppigt mĂ„nga gĂ„nger, men det Ă€r kanske dĂ€rför det kĂ€nns sĂ„ fantastiskt hĂ€rligt att det gick vĂ€gen nu. Det Ă€r lite svĂ„rt att ta in faktiskt. Att vi ska fĂ„ spela den dĂ€r kvalserien och har chansen att ta oss till Hockeyallsvenskan. Att jag Ă€r glad Ă€r en sak, men jag kan tĂ€nka mig lyckan som spelarna kĂ€nner. 

Vad Àr nyckeln till de sportsliga framgÄngarna?

– Min kĂ€nsla Ă€r att vi har ett vĂ€ldigt homogent lag. Ett bra gĂ€ng med hĂ€rliga grabbar helt enkelt. Med bra ledarskap har de fĂ„tt ihp helheten som krĂ€vs.

Samtidigt hopas mörka moln kring Vimmerby Hockeys ekonomiska situation. Vi har tidigare berÀttat om att klubben Àr under ett kontrollÄr och behöver bygga upp ett eget kapital som motsvarar Ätta procent av omsÀttningen under sÀsongen.

I onsdags inkom dessutom klubben med en skrivelse till Vimmerby kommun dÀr de begÀr hyresbefrielse för det första kvartalet 2024.

– Hyran ligger pĂ„ drygt 30 000 kronor i mĂ„naden sĂ„ det rör sig om en summa pĂ„ knappt 100 000 kronor. Bakgrunden Ă€r att vi har haft problem med likviditeten och dĂ„ har hyran fĂ„tt stĂ„ Ă„t sidan först.

Är det rĂ€tt lĂ€ge att be om pengar nu nĂ€r kommunen brottas med att fĂ„ pengarna att rĂ€cka till?

– Vi Ă€r medvetna om det, men vi stĂ€ller i alla fall frĂ„gan om kommunen kan tĂ€nka sig att vara med och bidra.

Kvalserien till Hockeyallsvenskan drar igÄng pÄ pÄskafton den 30 mars och pÄgÄr till den 20 april. Det blir tre intensiva veckor och tio matcher totalt.

Det innebÀr bÄde möjligheten till intÀkter, men Àven risk för stora utgifter för klubben.

– Det ska bli spĂ€nnande att se vilka lag som tar sig vidare. Det kan ju bli en del lĂ„nga och kostsamma resor. Samtidigt innebĂ€r fem hemmamatcher chansen till goda inkomster. Det sĂ„g vi under slutspelsmatcherna mot Troja/Ljungby hemma förra helgen. Sponsorer och samarbetspartners stĂ€llde upp tillsammans med massor av ideella krafter. Det Ă€r fascinerande att se hur mĂ„nga som vill vara med och stötta klubben och laget, sĂ€ger Anita Westerback.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!