VH:s förre poängkung: "Jäkligt kul just nu"

Förra säsongen var Måns Carlsson en av Vimmerbys bästa spelare och föga förvånande gick han vidare till spel på en högre nivå. Vi tog ett snack med 22-åringen om tillvaron i allsvenska klubben Mora Hockey, där han blev tvåmålsskytt här om dagen.

En av många gånger som Måns Carlsson firade att han hade gjort mål i Vimmerbys tröja.

En av många gånger som Måns Carlsson firade att han hade gjort mål i Vimmerbys tröja.

Foto: Roelof Stroetinga

Ishockey2020-01-24 16:30

Han kom till Vimmerby som en ung talang med en ordentlig seniorsäsong i bagaget. Han åkte därifrån som en av HockeyEttans bästa spelare.

Måns Carlsson gjorde sammanlagt 17 mål och 37 assist på 48 matcher i Vimmerby Hockey. Han var en bärande spelare i offensiven och bidrog starkt till lagets framgångar, med bland annat serieseger i grundserien. Måns fick fem av fem i vår betygsättning efter förra säsongen, med bland annat den här kommentaren: 

"En given publikfavorit i Vimmerby ishall. Han vann den interna poängligan i grundserien, allettan och playoff."

– Vimmerby betydde jättemycket för mig och min karriär, säger Måns Carlsson. 

Han utvecklar: 

– Det var där jag tog mitt första steg. Jag fick mycket förtroende från Phil (Horsky, tränaren). Han var bra för min utveckling, med att vara tuff på rätt sätt, både mot mig och laget. Jag fick spela mycket och allting klaffade. Inte bara på isen, utan jobb och allting vid sidan av. 

Efter succésäsongen fanns det intresse från många klubbar. Valet föll till sist på Mora IK i HockeyAllsvenskan. Där har det inte flutit på riktigt lika bra som i Vimmerby.

– Det har varit väldigt mycket upp och ner. Hela laget har haft en hackig säsong, vilket kanske speglat av sig för min del, säger Måns. 

Kanske är det ändå på väg att lossna för centern. Han gjorde nämligen en riktigt fin insats i onsdags när Mora besegrade Björklöven med 5-3. Då gjorde Måns två av målen. 

– Jag stod framme på kontoret och jobbade, haha. Det första målet var en retur som jag lade in och den andra en styrning. 

En mycket snygg styrning för övrigt, som innebar 3-0 och var oerhört viktig för att laget sedan kunde bärga tre poäng. Även utöver målen tyckte Måns att det kändes bra. 

– Det var en av mina bättre matcher. Jag fick igång självförtroendet lite också.

Laget har också fått igång självförtroendet. Efter en tuff inledning med dåliga resultat och motgångar har Mora vunnit fyra av de fem senaste matcherna.

– Det flyter på. Vi har roligt i laget och det har kommit in lite harmoni nu på slutet. Det är jäkligt kul just nu. 

Vad siktar ni på i tabellen?

– Innan säsongen hoppades vi på mitten någonstans. Sedan har det gått mycket emot, men nu har vi helt plötsligt fyra poäng till topp åtta, så det är väl det vi siktar på, en plats i slutspelsserien. 

Hur trivs du annars i Mora?

– Jag trivs jättebra. Det är helt perfekt och lagom stort för mig. I laget känns det bra också. Vi har ju haft lite tränarbyte under säsongen, men nu börjar jag komma in i det. 

Måns Carlsson tycker att han har utvecklats sedan tiden i Vimmerby.

– Jag är nog bättre nu. Jag jobbar lite mer nu, men har samtidigt tagit ett steg tillbaka poängmässigt. Men det känns som jag har blivit bättre i det defensiva och i att ta jobbet. 

Sammanlagt har det blivit fem mål och sex assist på 39 matcher. Hur det blir med framtiden och var Måns ska spela nästa säsong är oklart.

– Jag har ingen aning. Jag försöker bara köra på och trivs bra här. Vi får se.

Till sist, följer du Vimmerby något?

– Jag kan säga att jag följer dem slaviskt. Det är kul att det går så bra nu. Jag fick faktiskt ett sms av Phil (Horsky) igår.

Gratulerade han för målen?

– Ja, lite så. Jag försöker hålla så mycket kontakt som möjligt med Phil och grabbarna i laget, avslutar Måns Carlsson. 

Måns Carlsson var en nyckelspelare i förra säsongens lag som tog sig hela vägen till playoff 3.
Måns Carlsson var en nyckelspelare i förra säsongens lag som tog sig hela vägen till playoff 3.
Måns Carlsson

Ålder: 22 år

Position: Center

Klubbar: Lysekils HK, Kungälvs IK, Frölunda HC, Tyringe SoSS, Lindlövens IF, Vimmerby HC, Mora IK. 

Statistik i Vimmerby: 48 matcher, 17 mål, 37 assist, 31 i plus/minus-statistik.

Statistik i Mora: 38 matcher, 5 mål, 6 assist, -5 i plus/minus-statistik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!