VH tände till – powerplay och boxplay avgjorde

Att vinna utan att imponera spelmässigt är en styrka i sig. Det var precis vad Vimmerby Hockey gjorde i premiären av Allettan på söndagen. "Det var viktigt att vi lyckades hålla nollan", säger VH-tränaren Staffan Lundh kort efter 3–0-segern borta mot Skövde.

Tre mål framåt, noll mål bakåt och tre sköna poäng in på kontot. Vimmerby Hockey vann sin premiär i Allettan. "Det var viktigt att vi höll nollan", säger tränaren Staffan Lundh.

Tre mål framåt, noll mål bakåt och tre sköna poäng in på kontot. Vimmerby Hockey vann sin premiär i Allettan. "Det var viktigt att vi höll nollan", säger tränaren Staffan Lundh.

Foto: Arkiv

Ishockey2021-12-05 19:15

Det började lite trevande, från båda lagen, i Billingehov i Skövde. Det märktes att man hade gått in i nästa fas av säsongen och att mycket stod på spel direkt när Allettan inleddes den här söndagen.

När VH drog på sig en utvisning i mitten på den första perioden var det början på ett massivt tryck från Skövde. Det trycket höll i sig hela vägen in till periodpausen. Problemet för hemmalagets del var bara att Robin Christoffersson hade vaknat på precis rätt sida den här dagen – och att man saknade en del skärpa i avsluten. 

– Vi var lite svajiga där i den första perioden. Samtidigt fick vi inte jaga upp oss för mycket, utan det handlade om att försöka hitta något konstruktivt i det, säger Staffan Lundh, tränare i VH, om den första akten. 

Han får medhåll av sin assisterande tränare Nico Surenkin.

– Skövde gjorde det svårt för oss. Men sen vaknade vi.

Jo, den andra perioden såg spelmässigt snäppet bättre ut från Vimmerby. Och när Skövde bjöd VH på ett powerplay nio minuter in i den klev Todd Winder fram. Han lossade den stora bössan från vänsterposition och pucken letade sig in i krysset. 

Även 0–2-målet skulle komma i powerplay, i slutet av samma period. Den gången var det Ludvig Vännström som fick stå fri framför Skövdes mål, vända upp och lirka in pucken i nättaket. 

– Jag tycker att vi hotar Skövde på ett bra sätt när vi får spela powerplay och det är bra att göra två mål, konstaterar tränarna.

Vad sa ni i periodpausen mellan den första och andra perioden?

– Att vi måste vara starkare och våga spela pucken mer. Vi möter visserligen en bra motståndare, men vi måste våga mer. Det var det vi pratade om i båda pauserna egentligen. Vi ville kontrollera spelet mer.

VH hade tolv utvisningsminuter i matchen och fick spela mycket boxplay. Där visade man styrka, med bland annat Pierre Gustavsson och Ludvig Vännström i spetsen, som gjorde ett hästjobb.

– Boxplay är, precis som powerplay, en viktig spelform som vi måste behärska. Och det gör vi bra. Det kommer nog vara många matcher i den här serien där det gäller att ta vara på de lägena, menar Staffan Lundh. 

Spiken i kistan kom med tio minuter kvar att spela. Lucas Jidenius bröt sig loss och skapade sig ett friläge men forwarden gjordes ned av en hemmaförsvarare och VH fick straff. Philip Elgestål gjorde inga misstag när han fick chansen att ta straffen och 0–3 var ett faktum. 

– Det var viktigt att vi höll nollan. Sen är det inte så lätt att komma hit och spela. Jag tror att många lag kommer få problem här, säger Lundh.

Var ni överraskade av Skövde i den första perioden?

– Nja, inte överraskade. De gjorde det bra. Det är inte bara att komma hit och tro att man ska spela någon "tiki-taka" som Barcelona och spela sig ur allt. Ibland finns inte de vägarna som man hoppas.

Robin Christoffersson stod emot 30 skott från hemmalaget och var VH:s bästa spelare.

– Han gjorde det väldigt bra, berömmer Lundh. 

Även Hugo Enock, Ludvig Vännström och Pierre Gustavsson förtjänar beröm.

VH står över onsdagens omgång i den södra Allettan och spelar först på fredag igen. Då möter man Karlskrona HK på hemmais. KHK förlorade för övrigt sin premiär i lördags, med 2–1 hemma i NKT Arena mot Väsby.

Skövde–VH 0–3

Första perioden:

Andra perioden: (29:03) 0–1 Todd Winder (Christian Lindberg, spel 5/4), (39:18) 0–2 Ludvig Vännström (Christian Lindberg, Lucas Jidenius, spel 5/4).

Tredje perioden: (49:27) 0–3 Philip Elgestål (straff).

Skotten: 30–34 (11–5, 9–17, 10–12).

Utvisningsminuter: 10–12.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!