Winder vill se träningskompisen spika igen för Kanada

På onsdag kväll jagar Todd Winder revansch mot Nybro hemma med Vimmerby Hockey. Först vill han se sin träningskompis Eddie Pasquale göra en stormatch i Kanadas mål mot Tre Kronor i OS-kvartsfinalen. "Han är en otrolig målvakt", säger Winder.

Todd Winder ser fram emot kvartsfinalen i OS mellan Kanada och Sverige och Vimmerby Hockeys möte med Nybro på onsdagen.

Todd Winder ser fram emot kvartsfinalen i OS mellan Kanada och Sverige och Vimmerby Hockeys möte med Nybro på onsdagen.

Foto: Magnus Strömsten/Bildbyrån

Ishockey2022-02-15 19:30

Den 25-årige kanadensaren från Uxbridge i delstaten Ontario gör sin andra säsong i Vimmerby Hockey. Onsdagen kommer att bli späckad med hockey och extra speciell eftersom Kanada ska möta Sverige i kvartsfinal i OS. 

– Det är mycket prestige som står på spel för mig som kanadensare omgiven av svenskar i laget. Redan i somras slog jag vad med några av lagkamraterna hur det skulle gå när Sverige och Kanada möttes i damernas OS-final i fotboll. Då vann Kanada och det vore förstås ännu större med en seger i hockey, säger Todd Winder när sporten hälsar på i hans lägenhet.

undefined
Todd Winder

Utan NHL-spelare i OS har Kanada liksom Sverige fått plocka ihop en trupp med spelare från flera ligor.

– Det är spelare från KHL, AHL, den svenska ligan och andra europeiska ligor. Dessutom finns ett par äldre spelare med stor rutin från NHL som är kontraktslösa för stunden. Det är en stark trupp, men samtidigt är det inte många av spelarna som har spelat tillsammans tidigare. Därför har de behövt ett par matcher på sig för att hitta spelet.

Tidigare under turneringen har Kanada förlorat mot ärkerivalen USA i gruppspelet med 4–2.

– Det svider alltid lite extra i hjärtat att få stryk mot dem, men det är nu i slutspelet som det gäller. 

undefined
Eddie Pasquale är målvakt i Kanada. Todd Winder tränade tillsammans med honom i somras.

Finns det någon spelare i Kanadas lag som du följer lite extra?

– Ja, målvakten Eddie Pasquale. Jag tränade tillsammans med honom en del i somras hemma i Kanada. Han står i KHL till vardags och blev utsedd till ligans bästa målvakt förra säsongen. Får han stå kan han mycket väl spika igen och bli matchvinnare för Kanada.

Samtidigt har Todd Winder den största respekten för svensk hockey och har följt många av stjärnorna i NHL genom åren.

– Min hemstad Uxbridge ligger tio mil norr om Toronto så jag var ofta där och tittade på matcher när jag var yngre. Jag hade bland annat en matchtröja med Sundin på ryggen och har hört historierna om hur stor Börje Salming var på sin tid. Förr var jag inte lika inbiten supporter till Maple Leafs, men jag har blivit det med åren.

undefined
Mats Sundin var i egenskap av lagkapten för Toronto Maple Leafs en av Todd Winders favoritspelare som ung.

Han hoppas även att få se Vimmerbykillen Linus Hultström på isen mot Kanada.

– Det hade varit kul om han fick chansen att spela. Jag har hört mycket gott om honom av lagkamraterna i Vimmerby.

Efter OS-kvartsfinalen måste Winder ladda om snabbt, då Vimmerby tar emot Nybro senare under kvällen. 

– Nybro var riktigt bra när vi mötte dem förra veckan och förlusten med 6–1 var inte så mycket att säga om. De spelade inför stor publik och var säkert extra inspirerade. 

undefined
Todd Winder ser fram mot Vimmerby Hockeys möte med Nybro och kvartsfinalen i OS mellan Sverige och Kanada som båda avgörs på onsdagen.

Han var inte med själv då, men var tillbaka efter skada när VH besegrade Dalen med 7–3 borta i söndags.

– Jag missade två matcher på grund av knäskada förra veckan. Det var skönt att vara tillbaka igen. Vi spelade riktigt bra och vann lätt. Dessutom fick jag göra ett mål och laget fick målskyttet att lossna också. Det har varit frustrerande annars på senare tid att vi inte har fått utdelning trots att vi spelar bra och skapar chanser.

Vad tror du om matchen mot Nybro hemma?

– Det blir såklart en svår match. Vi ska i alla fall se till att ge dem en rejäl match. Varje poäng är viktig nu i avslutningen av serien. Sedan hoppas jag att det blir mycket folk på läktarna. Stämningen där bidrar mycket till att vi spelare lyfter oss ute på isen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!