För ett år sedan skrev UNT att Almtuna närmast var konkursmässigt.
Det egna bolaget Almtuna IS ishockey AB, där spelartruppen ingår, hade backat 4,5 miljoner året innan men nu var det värre. Rörelsen gick med ett underskott på hela 7,5 miljoner. Allt räddades av ett gigantiskt aktieägartillskott från vice ordföranden Ulf Rosén. Det gjorde att klubben kunde visa upp ett plusresultat för verksamhetsåret på drygt 600 000 kronor.
Under tisdagen väntar årsstämma för bolaget följt av föreningens årsmöte. Enligt UNT, som tagit del av årsredovisningen för koncernen, kommer ett minusresultat för verksamhetsåret på närmare två miljoner kronor att presenteras.
– För tre år sedan hade vi ett resultat där vi gick 12,5 miljoner back, för ett år sedan var det 8,5 och i år 1,9. Det är en resultatförbättring på 6,6 miljoner på ett år. Det är viktigt att lyfta fram, säger VD:n och klubbdirektören, Tobias Pehrsson, till UNT.
– Vi har ökat omsättningen, intäkterna och försäljningen i hela i koncernen. Vi har ökat försäljningen totalt (bolag plus förening) markant, med fem miljoner, och minskat kostnaderna markant i aktiebolaget. Kraftigt minskade kostnader och stora intäktsökningar gör att vi förbättrar resultatet avsevärt, fortsätter Pehrsson.
Mer kommentarer vill inte Pehrsson ge förrän årsmötet äger rum.
I årsredovisningen framkommer det att nettoomsättningen ökat, från 15,4 miljoner kronor till 20,4. Men det egna kapitalet har urholkats och har sjunkit till 226 000 kronor. Det går att jämföra med VH:s egna kapital på cirka 1,1 miljoner kronor.
Under säsongen sålde Almtuna av spelare för att få in pengar. Exempelvis blev lagkaptenen Marcus Karlström såld till Leksand. Spelarförsäljningarna drog in drygt en miljon kronor för Uppsalaklubben.
– – – – –
En miljonsmäll har även drabbat arenabygget i Tingsryd.
Tingsryd har planer på en ny arena som ska stå klar hösten 2026. Men grusplanen intill nuvarande arenan Dackehallen, där den nya hockeyarenan ska byggas, är inte alls så bra att bygga på som det först utlovades. Därmed tillkommer ytterligare grävkostnader i miljonklassen, rapporterar Smålandsposten.
Under hela planeringen ska beskedet ha varit att marken ska funka alldeles utmärkt att bygga på.
– Markundersökningen vi fick från kommunen stämde inte. När vi gjorde provgrävningarna visade det sig att det finns lite mull (förmultnade växtdelar) som måste väck, säger byggherren och Taif:s storsponsor Patrik Åkesson (KD), till SMP.
Åkesson poängterar dock att det inträffade inte är någon större katastrof, och projektet hotas inte.
– Det rör sig om en extra kostnader på kanske 1,5 miljoner kronor, så det är ingen katastrof. Taif kommer att få låna 210 miljoner och vår budget ligger fortfarande på 198,5 miljoner, så här finns det en marginal.
Ända sedan den nya arenan klubbades i slutet av april har förhandlingar pågått mellan kommunen och klubben. Enligt en artikel från SMP som publicerades för drygt en vecka sedan måste ett stort antal avtal att arbetas fram innan semestern inleds för att kommunen ska betala ut lånet på 210 miljoner kronor och bygget av arenan ska kunna komma igång i tid.
Under de pågående avtalsförhandlingar har kommunen ställt ett krav på två miljoner kronor i aktiekapital för Tingsryds arenabolag.