VH är nästan omöjliga att göra mål på

Förra säsongen var Vimmerby Hockey briljant i spelet i numerärt underläge. Samma sak nu sedan Phil Horsky tog över som tränare. "Framför allt är jag nöjd med disciplinen i boxplay", säger han inför onsdagens möte mot Kallinge.

Vimmerby Hockey är bra i boxplay. Här ser ni två av lagets allra bästa i den spelformen: Anton Carlsson och Oscar Gustafsson.

Vimmerby Hockey är bra i boxplay. Här ser ni två av lagets allra bästa i den spelformen: Anton Carlsson och Oscar Gustafsson.

Foto: Arkiv

Ishockey2019-11-26 12:22

Med Horsky vid rodret var VH överlägset bäst i södra HockeyEttan i boxplay säsongen 2018/2019. Inget annat lag i serien kunde matcha den höga procenten på över 91 procent. Och nu är Vimmerby återigen nästan omöjliga att överlista i den spelformen. I de tio matcher som österrikaren coachat laget har VH bara släppt in ett enda mål i boxplay, mot Borås.

– Ja, egentligen räknar jag inte det målet då vi precis hade varit tre mot fem.

Hur kommer det sig att ni är så bra i numerärt underläge?

–  Vi har bra disciplin och tar sällan onödiga utvisningar. Det är jag stolt över. Vi tittar också mycket på video, hur motståndarna agerar i powerplay och hur vi själva jobbar i boxplay. Sedan har vi väldigt många duktiga killar när vi är en spelare mindre på isen. 

Mathias Wigley och Anton Carlsson är två erkänt skickliga spelare i boxplay, Horsky lyfter fram flera. 

–  Oscar Gustafsson har tagit stora kliv, sedan har vi killar som Max Popovic, Jonatan Augustsson och Kempainen (Oliver) som också gör ett bra jobb. 

Phil Horsky berör vikten av just special teams, inte minst i matchen mot KRIF.

–  Det är jätteviktigt mot ett sånt lag. Jag har sett deras fyra senaste matcher på video och Kallinge är bra. De är offensivt skickliga och har många individuellt bra spelare. Är vi bra i special teams, då har vi alltid en chans att vinna matcher. 

Horsky ser fram mot matchen:

– Det är roligt att möta dem, det är en utmaning. Vi har allt att vinna. Vi får se upp med Sebastian Magnusson. Han är en av seriens bästa spelare framför kassen. Jag hoppas att killarna är revanschsugna efter förra matchen mot dem (2-7). 

Utöver powerplay och boxplay som vi nämnt, tror Horsky att tekningarna blir viktiga mot Kallinge. 

–  Vi måste ha en högre tekningsprocent, det gäller alla våra spelare. Det är en mycket viktig detalj i spelet och för att vi ska skaffa oss bättre möjligheter att vinna. 

Hur ser det ut i laget?

–  Oskar Carlsson är tillbaka igen efter sin skada. Erik Gustafsson (lån från Västervik) är inte med. 

Hur blir det med Tomas Rydén?

–  Han är ett frågetecken inför matchen. Det är klart att vi vill ha honom tillbaka så snart som möjligt, men vi kommer inte att pressa honom. Walldén (Oscar) har också gjort det bra i målet. 

Följ vår liverapportering på plats i Kallinge.

VH-tränaren Phil Horsky har styrt upp lagets spel i boxplay på ett bra sätt.
VH-tränaren Phil Horsky har styrt upp lagets spel i boxplay på ett bra sätt.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!