Växjö krossade Linköping

Förra veckan skrev Markus Ljungh ett nytt femårskontrakt med Linköping – utan klausuler. Men det gäller bara förutsatt att östgötarna håller sig kvar i SHL. 1–5 hemma mot Växjö var sjätte raka förlusten och hotet om att tvingas kvala för sin existens i högsta ligan bara växer.

Växjös Richard Gynge jublar. Arkivbild.

Växjös Richard Gynge jublar. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ishockey2022-02-22 21:23

1–5, 2–3, 4–8 och 0–5 – totalt 7–21 de fyra senaste matcherna – är ingen munter läsning för en LHC-supporter.

Lägg till ytterligare två förluster dessförinnan och den tunga sviten är nu uppe i sex raka.

Därför har Linköping halkat ned på elfte plats, utanför slutspel, samtidigt som försprånget till Timrå under kvalstrecket har minskat ända till åtta poäng. Då ska man också veta att de har spelat två matcher mindre.

– Det är givetvis alldeles för dåligt från vår sida och finns mycket att förbättra. Inte minst defensiven, där vi släpper in för många mål. Vi måste vara starkare framför egen kasse. Marcus Högberg ska inte behöva rädda både en, två och tre skott när motståndarna skjuter, betonar Markus Ljungh.

Sämst form i SHL

Men trots den usla formen och det faktum att lagen under hotar på allvar, är centerstjärnan inte orolig.

– Jag har inget givet svar på hur det kan skilja så pass mycket i vår prestation mot för en dryg månad sedan. Men vi kommer att göra allt vi kan för att hitta tillbaka dit. Det handlar om att vinna matcher, vilket både bygger självförtroende och får oss att klättra i tabellen. Men skulle vi spelare går runt och vara rädda har vi nog valt fel sysselsättning.

Avgjort redan i första

Tisdagens möte hemma mot Växjö var egentligen över efter mindre än tio minuter. Då hade nämligen gästerna öst in inte mindre än fyra mål. Robert Rosén, Julius Nättinen och två gånger Richard Gynge (som är uppe i 20 fullträffar) ordnade 4–0.

Efter den andra fullträffen drog hemmabacken Jesper Pettersson på sig ett matchstraff efter att ha skallat en motståndare. Och i den efterföljande femminutersutvisningen nätade Gynge dubbelt upp.

– Vi var väldigt laddade att spela inför en stor hemmapublik igen och så blir det bara skit av matchen, suckar Markus Ljungh.

Går för slutspel

Förra veckan skrev 31-åringen – som svarade för Linköpings tröstmål och är lagets klart bäste poänggörare (33 poäng) – ett nytt femårskontrakt utan klausuler.

Men det gäller inte om klubben skulle åka ned i HockeyAllsvenskan.

– Hela familjen trivs jättebra, jag tror på laget framöver och gillar verkligen Klas Östman som tränare. Visst jagar lagen underifrån, men siktet är inte i första hand att undvika de två kvalplatserna. Vi vill spela slutspel inför en fullsatt arena i vår, betonar Markus Ljungh.

Växjö tog fjärde segern på de fem senaste omgångarna och är ny tabellfemma. Jakten mot andra SM-guldet har börjat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!