Växjö klart för SM-kvartsfinal

Oskarshamn hade möjlighet att säkra platsen i det som är tänkt att bli klubbens första SM-slutspel någonsin, men lyckades inte ta chansen. Växjö vann med 6–1 vilket säkrade lagets plats i kvartsfinal. –Superskönt att vara klar med en match kvar, säger Växjös forward Olle Lycksell.

Richard Gynge gjorde två av Växjös mål i 6–1-segern mot Oskarshamn. Arkivbild.

Ishockey2022-03-22 21:37

Tisdagens Smålandsderby kryddades med att båda lagen jagade viktiga poäng i syfte att befästa sina respektive positioner inför det som kommer efter SHL:s grundserie.

– En match som betydde mycket för båda lagen, konstaterar Växjös tränare Sam Hallam.

Richard Gynge och Olle Lycksell såg med var sitt mål till att Växjö tillbringade den första periodpausen i tvåmålsledning. Lycksells mål var riktigt snyggt.

– Det brukar alltid finnas någon liten lucka där, säger han om sitt avslut uppe i målvakten Tim Juels nättak.

Sam Hallam var belåten med sitt lags inledande 20 minuter.

– Vi fick till en bra första period, säger Hallam.

– Vi är lite spända i första perioden, säger samtidigt Oskarshamns tränare Martin Filander.

Karlkvist löste knutar

Oskarshamns målkung Patrik Karlkvist blev den som löste upp hemmaspelarnas knutar med sin reducering.

Hemmalaget ägde den andra periodens skeenden och var också ytterst nära att utjämna.

– Vi får kriga för att freda oss, sedan får vi ett psykologiskt viktigt mål, säger Sam Hallam.

Målet han talar om är Emil Forslunds 3–1 med 30 sekunder kvar av den andra perioden. Den sekvensen var ett av ögonblicken som tippade matchen till Växjös fördel.

I början av den tredje perioden gjorde Julius Nättinen Växjös fjärde mål sedan Oskarshamn slarvat på egen planhalva.

– En kalldusch innan paus och sedan en till. Det tar musten ur gruppen, säger Martin Filander.

Till kvartsfinal

Hardy Häman Aktell och Richard Gynge ökade sedan ytterligare på Växjös försprång mot ett, i det läget, uppgivet motståndarlag.

– I tredje perioden spelade vi bra ishockey och lyckades göra lite mål, säger Olle Lycksell.

Då tabellsjuan Örebro förlorade i Linköping räckte segern till att säkra regerande mästarklubben Växjös kvartsfinalplats. Sam Hallam var efter matchen ödmjuk inför de, till synes, förkrossande segersiffrorna.

– Jag är otroligt nöjd med segern, säger Hallam.

– Hatten av, de (Växjö) har kvaliteter som gör skillnad i matchen, säger Martin Filander.

På torsdag, när grundserien avslutas, tar Oskarshamn emot Djurgården och behöver spela hem två poäng för att vara helt säkra på att få vara med i slutspelet.

– En match kvar, nu är det mer en mental fråga. Jag tycker att vi har ett ganska bra läge, säger Filander.