Tuffa beskedet för VIK: Krävs på pengar

Västerviks IK har drabbats av en tuff ekonomisk smäll. Tillväxtverket kräver tillbaka 680 000 kronor. "Orättvist", anser VIK-ordföranden Anders Wiman.

Västerviks IK har, tillsammans med fyra andra SHL-och hockeyallsvenska klubbar, överklagat Tillväxtverkets beslut.

Västerviks IK har, tillsammans med fyra andra SHL-och hockeyallsvenska klubbar, överklagat Tillväxtverkets beslut.

Foto: Rikard Nilsson

Ishockey2022-04-26 18:27

Permitteringsstöd infördes för att hjälpa företag i drabbade branscher att ta sig igenom coronapandemin.

Pengarna fick VIK som stöd vid korttidsarbete – men måste nu betala tillbaka beloppet. Anledningen är att Tillväxtverket inte köper klubbens intygande att den har drabbats av ekonomiska svårigheter till följd av pandemin.

Myndighetens granskning har visat att klubben har haft pengabekymmer långt tidigare än så.

– När man söker det här stödet i juni är det väldigt svårt att veta hur säsongen kommer att bli med publik och allt vad det är, speciellt under en pandemi. Och söker man inte då har man missat chansen sen. Jag är inte imponerad av Tillväxtverket och tycker att det är orättvist, har tagit lång tid och jag anser att det är en väldigt hård tillämpning av regelverket som är omöjlig att förutse, säger VIK:s ordförande Anders Wiman.

I ett av de tre aktuella besluten stoppas även en utbetalning på över 130 000 kronor som klubben ansökt om.

– Det mesta av de här pengarna är sådana som inte har betalats in till oss än, så vi ska inte casha ut 680 000. Största delen är ett intäktsbortfall, förklarar Wiman.

”Bolaget har de senaste fem åren inte kunnat bära upp verksamheten med sin egen lönsamhet utan har varit beroende av koncernbidrag, aktieägartillskott eller lån”, skriver Tillväxtverket.

– De flesta klubbarna med lag på högre nivå har delat upp föreningen i olika bolag och här har man tittat på bolaget som driver elitverksamheten, inte på koncernnivå, säger Wiman vars VIK inte är den enda klubben i Hockeyallsvenskan eller SHL som stoppats av Tillväxtverket.

– Det är ungefär 6 000 föreningar som har fått liknande backning och då kan man ju tycka att det är något konstigt med regelverket.Vi har gått ihop med fyra andra hockeyklubbar och överklagat det här. Vi får hjälp av vår arbetsgivarförening Arbetsgivaralliansen, fortsätter Anders Wiman som framöver får invänta en bedömning från Skatteverket.

– Ja, Skatteverket ska ta över och göra en bedömning om de tycker att vår argumentation är den rätta. Dessvärre kan det ta mellan sju och tio månader innan vi får svar.

Vad innebär det här för VIK:s ekonomi?

– Vi påverkas inte likviditetsmässigt just nu. Vi kan behöva reservera pengar. Vi får se vad utfallet blir, men det är ju inget som är positivt så klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!