Trettonde raka för Skellefteå – toppar tabellen

Vilket lag ska lyckas besegra Skellefteå borta? Klubben tog sin 13:e raka seger på hemmais när man slog Rögle med 4–1 i en härligt underhållande och chansrik match.

Skellefteås Joakim Lindström. Arkivbild.

Ishockey2023-01-28 20:28

Veteranen Joakim Lindström blev tvåmålsskytt. När Växjö samtidigt förlorade mot Oskarshamn tog Skellefteå också över serieledningen.

– Vi går för serieseger, inget snack om saken. Vi går för att få en så bra placering som möjligt innan slutspelet och att ge Växjö en match i toppen, säger Lindström.

Det var just Växjö som var det senaste laget som slog Skellefteå på bortaplan men det var för över tre månader sedan.

Mot Rögle tog hemmalaget tag i taktpinnen direkt och i en fartfylld och böljande match var det lagmaskinen Skellefteå anfört av anfallstrion Oscar Möller, Pär Lindholm och Joakim Lindström som dominerade.

Men Rögle har den senaste tiden börjat att hitta sitt spel på allvar och bjöd upp till en bra kamp i tre perioder.

Adam Edström, Skånelagets hetaste forward, hade flera högkaratiga chanser redan i början och prickade bland annat målramen innan hemmalaget tog ledningen med 1–0.

"Har varit nära"

Skellefteå har länge haft stora problem med spelet i numerärt överläge, men fick nu äntligen utdelning när Pär Lindholm hittade Joakim Lindström med en flippassning genom målgården efter 5.38.

– Det var skönt att se pucken gå in. Har ju varit nära ganska många gånger, säger Skellefteås veteran, som nu var tillbaka på sin vanliga powerplay-plats till höger i anfallszonen. Därifrån har han gjort mängder med mål genom åren. Från vänster har det inte gått lika bra och målet nu var faktiskt Lindströms första i numerärt överläge för SHL-säsongen.

Mitt i den andra perioden fick Rögles Adam Edström utdelning när han efter en stark uppåkning och med bara en hand på klubban kunde hålla undan för en hemmaförsvarare och stöta in kvitteringen till 1–1.

– Skönt att få in den till slut. Hade några chanser i första perioden men den ville inte riktigt in, säger Rögleforwarden, som i stora drag var nöjd med lagets spel:

– Vi spelar med en helt okej intensitet men måste hitta en jämnare nivå. Mot lag som Skellefteå måste man ha det, annars går det inte.

Iskall straff av Hugg

Rögles kvittering var inte orättvis, för även om Skellefteå långa stunder visade upp sin anfallshockey när den är som allra bäst så skapade Ängelholmslaget många vassa chanser på kontringar.

Men Skellefteå kunde återta ledningen på straff när Rickard Hugg var iskall och väntade ut Christoffer Rifalk i Röglemålet.

Joakim Lindström styrde i tredje perioden in en skottpassning från Jonathan Pudas till 3–1 och då var saken klar. Skellefteå hade gått upp i serieledningen.