Tre Kronors revansch – utklassade Norge

Förlust mot Norge under onsdagen. Men under i returen fick Tre Kronor en Norgehistoria att skratta åt. Det blev 7–0 efter bland annat två mål av Anton Wedin.

Anton Wedin gjorde två mål i Tre Kronors 7–0-seger mot Norge. Arkivbild.

Anton Wedin gjorde två mål i Tre Kronors 7–0-seger mot Norge. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ishockey2022-04-14 22:10

Om Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv hoppades på att hans spelare var revanschsugna efter onsdagens 2–3-nederlag efter förlängning – den första förlusten mot Norge sedan 2011– fick han vad han önskade när lagen möttes på nytt, dagen efter, i Stavanger.

22-årige Leksandscentern Nils Åman visade vägen fram till 1–0 i den första perioden. Anton Wedin – den här säsongen i både Sibir Novosibirsk och Dynamo Moskva, men nästa säsong i Timrå – ökade på till 2–0 i powerplay. I den andra perioden gjorde Wedin även 3–0 innan det var dags för ytterligare en Leksandsspelare måla: Oskar Lang svarade för 4–0.

Den tredje perioden såg ut att bli mållös, men under de sista drygt fem minuterna fick Tre Kronor utdelning inte mindre än tre gånger om. Timrås Sebastian Hartmann satte 5–0 i powerplay och spelade sedan fram lagkamraten Albin Lundin till 6–0 innan Linköpings Henrik Törnqvist fastställde slutresultatet till 7–0.

Mellan stolparna fick Linköpings Marcus Högberg chansen – och han svarade med att bland annat rädda en straff, hålla tätt i spel tre mot fem och ta samtliga norska skott.

Garpenlöv tog i sin trupp till Norge-matcherna ut en blandning av unga och mer seniora spelare – alla från lag som är utslagna i SHL-slutspelet och KHL. Hur många av dessa spelare som i slutändan är aktuella för spel när VM inleds i Finland den 13 maj – ja, det återstår förstås att se.

Sverige och Norge möts för övrigt ytterligare en gång i VM-gruppspelet om en månad.

Fakta: Tre Kronors väg till VM

20–21 april: Dubbellandskamp mot Danmark (Halmstad).

28 april–1 maj: Czech hockey games (i Ostrava) med matcher mot Österrike (28/4), Tjeckien (30/4) och Finland (1/5).

5–8 maj: Beijer hockey games (i Stockholm) med matcher mot Tjeckien (5/5), Schweiz (7/5) och Finland (8/5).

13–29 maj: VM (Tammerfors, Helsingfors). Sverige öppnar mot Österrike den 14 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!