Kritiken mot Nybros målvakt: "Klarar inte att stå upp"

Vinn eller försvinn. Läget var glasklart för Vimmerby Hockey inför onsdagens ödesmatch mot Nybro. Och som man levererade. "Vi gör en riktigt bra match", säger tränaren Hampus Sylvegård efter vinsten med 2–1.

VH-jubel efter William Dageryds 1-0-mål.

VH-jubel efter William Dageryds 1-0-mål.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2023-03-22 22:09

Det var mycket som stod på spel på onsdagskvällen i Vimmerby ishall. Gästande Nybro hade chansen att säkra avancemang till kvalserien. Vimmerby var i sin tur pressade att vinna för att hålla matchserien vid liv.

Kanske var det glasklara läget till VH:s fördel. I första perioden var man det bättre laget och tog en tidig ledning, när William Dageryd skickade upp 1–0 efter drygt fem minuter med ett kanonskott. Det kom i powerplay. VH visade upp ett stort självförtroende i sitt spel, trots det tuffa utgångsläget.

– Vi vågar spela och hålla i pucken mer, till skillnad från de två tidigare matcherna. Såna saker behöver vi göra, säger VH-tränaren Hampus Sylvegård.

Nybro växlade upp och tog över matchen efter sin kvittering 13 minuter in. Gästerna var också heta i den andra perioden men kom inte till de där riktigt klara målchanserna. Mycket tack vare VH:s strålande försvarsspel.

– Vi sjukt tajta bakåt och gör rätt saker i stort sett hela tiden, menar Hampus Sylvegård.

Nio minuter in i den andra perioden kom det som skulle visa sig bli segermålet. VH vann pucken högt upp och Olle Söderlund spelade snyggt fram Jacob Isaksson, som enkelt kunde lägga in pucken i mål. Om ni undrar vad Isaksson gjorde så högt upp i banan, så är svaret att han flyttades upp som forward i den här matchen.

VH hade flera bra chanser att utöka efter det, men 2–1 stod sig. Nybro tryckte på rejält mot slutet av tredje och hade två-tre suveräna lägen. Vi minns inte minst skottet i kryssribban med bara någon minut kvar att spela.

– Vi gör en riktigt bra match och kunde mycket väl fått in fler mål.  Sen är det tillfälligheter som avgör också. De har bland annat ett ribbskott där i slutet på tredje, som mycket väl hade kunnat gå in istället. Någonstans är vi dock förtjänta av vinsten, eftersom vi sliter oerhört mycket. Dock kan vi inte fira för länge, säger Sylvegård.

Nej, för redan på torsdag kväll väntar match fyra, också den i Vimmerby ishall.

– Vi är inte döda än, haha. Det är en ny match i morgon (läs torsdag) och nu ska vi njuta några timmar innan vi börjar ladda om inför den matchen.

Känner du att ni har ett mentalt övertag på Nybro nu, trots att de leder serien med 2–1?

– Ja, det tycker jag. Vi har satt oss i en bra sits, framför allt eftersom de ska komma tillbaka hit i morgon. Vi är starka hemma och det syns verkligen. 

För Hampus Sylvegård kan det bli en lång kväll.

– Mitt jobb fortsätter nu, att se om matchen, studera den och titta på vad vi ska justera och så vidare. På det stora hela så är det vårt sätt att spela som tagit oss hit, så det gäller att bara fortsätta med det. Det är därför vi vinner i dag och därför vi även kommer vinna i morgon.

VH-tränaren var kritisk mot Nybros målvakt Pontus Eltonius, efter att han fått Eddie Levin utvisad i mitten av den första perioden. Eltonius föll och domarna valde att skicka Levin till utvisningsbåset. På reprisbilderna syntes det tydligt att kontakten mellan Eltonius och Levin i princip var obefintlig.

– Det är inte första gången Eltonius filmar och han kommer garanterat göra allt för att påverka domarna. I match ett mot oss så filmade han också och det är en sån typ av spelare som inte klarar av att stå upp. Domaren gick på det denna gången, men jag hoppas att han inte går på det nästa gång.

När Sporten träffar Pontus Eltonius utanför Vimmerby ishall efter matchen så vill han inte ge någon intervju.

– Nej, jag har inte tid. Jag måste i väg och stretcha, säger Eltonius och går.

Fotnot: Även torsdagens match sänds på www.vimmerbytidning.se. Nedsläpp är klockan 19:00.

Hugo Ollila och Ludvig Vännström deppar efter Nybros kvittering till 1-1.
Hugo Ollila och Ludvig Vännström deppar efter Nybros kvittering till 1-1.
Vimmerby–Nybro 2–1

Första perioden: 1–0 (05:19, spel 5 mot 4) William Dageryd (Jakob Karlsson, 1–1 (13:22) Sebastian Borg.

Andra perioden: 2–1 (29:20) Jacob Isaksson (Olle Söderlund, Balint Horvath).

Tredje perioden: -

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!