Toronto och Edmonton vidare i Stanley Cup

Toronto besegrade Tampa Bay i det sjätte åttondelsmötet i Stanley Cup och är vidare till kvartsfinalrundan. Men det krävdes spel i förlängning för att skilja lagen åt. Även Edmonton är vidare i slutspelet efter att ha vunnit match sex mot Los Angeles.

Torontos John Tavares firar segermålet.

Ishockey2023-04-30 04:59

– Hatten av för Tampa Bay, det är helt klart ett fantastiskt lag och vad de har lyckats med de senaste åren är extremt imponerande, säger Torontos matchvinnare och lagkapten John Tavares.

Toronto tog ledningen genom Auston Matthews i andra perioden. Steven Stamkos kvitterade för Tampa Bay i andra och ställningen 1–1 höll sig ordinarie speltid ut.

Fyra och en halv minut in i förlängningsperioden avgjorde dock John Tavares för kanadensarna som nu får möta antingen Boston eller Florida i kvartsfinal.

Toronto har inte tagit sig vidare från första omgången i NHL-slutspelet sedan 2004. Tampa å sin sida har spelat final de senaste tre åren och tagit hem Stanley Cup-bucklan både 2020 och 2021.

– Vi njuter av det här i kväll, det är så klart skönt att ha lyckats. Men samtidigt är det här bara första steget och vi vet att vi har väldigt mycket arbete framför oss och en ny svår utmaning som väntar oss, säger Tavares.

Edmonton vidare

Edmonton ledde med 3–2 i matcher över Los Angeles inför nattens sjätte möte. Det var vinna eller försvinna för LA som gav kanadensarna ett rejält motstånd.

Gästande Edmonton ledde med 2–1 i första periodvilan. Mattias Ekholm noteras för assist till Edmontons första mål.

I andra perioden gjorde lagen två mål var, det ena av Los Angeles av Adrian Kempe efter framspel av Viktor Arvidsson som också assisterade till Los Angeles 3-3-mål som gjordes av Kevin Fiala.

I den avslutande perioden gick Edmonton ifrån till 4-3 men åter lyckades LA ta sig i kapp. Ställningen var 4–4 till slutminuterna då Edmontons Kailer Yamamoto avgjorde. Slutresultatet skrivs 5–4 till Edmonton som möter Vegas i kvartsfinal. Första matchen spelas natten mot tisdag svensk tid.

Mål av Zibanejad

I mötet New York Rangers–New Jersey räddade sig de förstnämnda kvar i slutspelet efter en 5–2-seger. Det står nu 3–3 i åttondelsserien som avgörs natten mot tisdag svensk tid.

Efter 1–1 i första perioden gav Mika Zibanejad Rangers ledningen i mitten av andra. Den ledningen utökades sedan till 5–1 innan New Jersey kunde reducera genom Dawson Mercer. Zibanejad noteras även för en assist.

Edmontons Connor McDavid tar sig förbi LA:s Carl Grundström.
Fakta: Åttondelsfinalerna i Stanley Cup

Boston Bruins–Florida Panthers: 3–3 i matcher.

New Jersey Devils–New York Rangers: 3–3 i matcher.

Colorado Avalanche–Seattle Kraken: 3–3 i matcher.

Edmonton Oilers vidare efter 4–2 i matcher mot LA Kings.

Toronto Maple Leafs vidare efter 4–2 i matcher mot Tampa Bay Lightning.

Carolina Hurricanes vidare efter 4–2 i matcher mot New York Islanders.

Dallas Stars vidare efter 4–2 i matcher mot Minnesota Wild.

Vegas Golden Knights vidare efter 4–1 i matcher mot Winnipeg Jets.