Talangens utmanande säsong: "Väldigt speciellt"

Skada efter skada och till slut en kvalbesvikelse förra säsongen. Nu ska talangen Jonathan Lekkerimäki, 19, ta nästa kliv i topplaget Örebro under en säsong där också JVM väntar på hemmaplan. –Det kommer att bli väldigt speciellt, säger han om festen i Göteborg.

Jonathan Lekkerimäki.

Jonathan Lekkerimäki.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ishockey2023-09-12 10:09

Talangerna är redo att ta för sig i SHL – och i förlängningen slåss om guldet på hemmaplan i junior-VM mellan jul och trettonhelgen i Göteborg.

Tre av de mest talangfulla 19-åringarna (födda 2004) spelade tillsammans i Djurgården förra säsongen.

Nu har Jonathan Lekkerimäki, Örebro, Liam Öhgren, Färjestad, och Noah Östlund, Växjö, gått vidare åt varsitt håll.

– Vi har spelat ihop hela tiden i Djurgården så det ska bli roligt att möta dem. Det har varit roliga år så det blir speciellt att spela mot dem, säger Lekkerimäki som gjorde 26 SHL-matcher säsongen 2021-22.

TT: Skickar ni meddelanden mellan varandra?

– Inte så mycket nu, vi får se sedan, säger han med ett snett leende.

Nyckelspelare i JVM

De tre kan tillsammans bli stöttepelare i det svenska JVM-laget i Göteborg vid årsskiftet.

Var och en för sig ska de ta nästa kliv i sin hockeykarriär för att sedan ta steget till NHL.

Trion draftades högst av de svenskar som fanns med i draften 2022, alla gick i första rundan, och har alla skrivit på för sina respektive NHL-klubbar.

Den här säsongen är de utlånade till SHL-klubbar.

Jonathan Lekkerimäki tillhör Vancouver, blev svensk poängkung när U18-landslaget tog VM-guld 2022 – men hade en kämpig förra säsong.

Motig säsong

Först drabbades han av körtelfeber, sedan en hjärnskakning och slutligen en fotskada.

Först i slutspelet kunde han visa sin potential, 15 poäng på lika många matcher, men slutet blev ändå en besvikelse när Djurgården missade avancemang till SHL mot Modo i den sjunde och avgörande finalen.

Om den skadefyllda säsongen säger han:

– Där och då var det tufft, men karriären är förhoppningsvis lång så det är bara att tänka positivt och jobba hårdare. Jag kom ju tillbaka till slutspelet och gjorde det ganska bra. Det tar jag med mig, säger han.

Starten i Örebro har varit bra. Lekkerimäki valde bort både juniorlandslagets USA-turnering i somras och Vancouvers träningsläger.

– Jag kände att jag behövde köra mer fys och fokusera på den delen och samtidigt komma in i laget från start. Sedan kommer jag förhoppningsvis med till JVM, det ska bli väldigt roligt att spela på hemmaplan.

Örebro gjorde sin bästa säsong i historien förra säsongen med en fjärdeplats i grundserien och SM-semifinal.

– Vi vill gå så långt som möjligt, hela vägen förhoppningsvis. Bli ett bättre lag varje dag, säger talangen.

Fakta: Andra JVM-talanger i SHL

Leo Carlsson, forward, Örebro.

Svensk ishockeys största talang med en oviss framtid denna säsong. Tidernas yngste svenske VM-spelare försöker slå sig in i NHL och Anaheim i första hand och har goda chanser. Misslyckas han vänder han hemåt och blir då en given frontfigur både i Örebro och i JVM-laget.

Noah Östlund, f, Växjö.

Centern slutade fyra i Djurgårdens poängliga i hockeyallsvenskan – 18 år gammal. Regerande mästaren Växjö har stora förhoppningar på Östlund som tillhör Buffalo.

Liam Öhgren, f, Färjestad.

Gjorde 19 mål i serie och slutspel för Djurgården i hockeyallsvenskan och är ett kap för Färjestad. Öhgren, som tillhör Minnesota, är också given i ett svenskt JVM-lag.

Axel Sandin-Pellikka, b, Skellefteå.

Född 2005 och den offensiva backen gjorde avtryck i SHL redan förra säsongen då han spelade 22 matcher och gjorde fem poäng. Spelade också JVM redan i fjol. Väntas få en stor roll både i klubb- och juniorlandslaget.

Elias Pettersson, b, Örebro

Risk för förvirring den dagen han tar en plats i Vancouver – då han ju bär samma namn som lagets svenske forwardsstjärna.

Stark säsong i SHL redan i fjol, spelade 43 matcher, och var också med i JVM. Stor, stark och spelskicklig back som redan skrivit NHL-kontrakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!