Talangen om kampen med idolen: "Kul och ärofyllt"

Tre Kronors målvaktstalang Jesper Wallstedt hade Lasse Johansson som förebild när han var liten – nu konkurrerar de om ansvaret i VM. –Ganska coolt. Det känns kul och ärofyllt att representera Sverige och göra det tillsammans, säger han.

Jesper Wallstedt.

Jesper Wallstedt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ishockey2023-05-13 17:26

I fredags gjorde Frölundamålvakten Johansson VM-debut som 35-åring.

På söndagen, mot Österrike, kan det vara den 20-årige supertalangen Wallstedts tur.

– Vi vill gärna ha in två målvakter i spel och få en match så att de får komma in i turneringen. Sedan får vi se om det blir i morgon eller senare, säger förbundskaptenen Sam Hallam hemlighetsfullt.

Lasse Johansson höll nollan i sin VM-debut. Han spelade i hockeyallsvenskan med Västerås två säsonger, 2011-13, innan han kom till Frölunda första vändan.

– Jag var väl 10 bast och stod på ståplats i Västerås. Vi pratade om det och han sa att han kände igen mitt namn från brorsan (Jacob) som backade upp honom på den tiden. En rolig grej, säger den före detta Luleåmålvakten.

Historisk draft

Wallstedt har kallats för den störste målvaktstalangen i Sverige sedan Henrik Lundqvist och blev historisk då han som förste svenske målvakt genom tiderna valdes i första rundan i NHL-draften 2021 av Minnesota.

Den gångna säsongen har han gjort succé i farmarlaget Iowa under sitt första år i Nordamerika.

– Det tog ett tag att komma in i det, men från jul och framåt lossnade det. Sista månaderna kändes det som jag spelade min bästa hockey, det är en skön känsla att komma in i VM med, säger han.

Han blev ändå förvånad när han fick frågan om VM-spel.

– Jag blev väldigt glad, det var inget jag förväntade mig. Jag blev lite överraskad när jag fick ett sms om jag ville vara med i VM och sedan när Sam ringde och la upp en bra plan så var det svårt att säga nej till den chansen, berättar han.

Blev målskytt

Wallstedt blev den yngste SHL-målvakten genom tiderna när han debuterade för Luleå som 16-åring och under första året i Nordamerika blev han uttagen till farmarligan AHL:s All star-match.

Dessutom blev han uppmärksammad när han gjorde mål i tom kasse i sin första segermatch i AHL i höstas.

– Nu har jag gjort två mål i karriären, vi får väl se om det blir något mer, säger han.

TT: Siktar du på det i VM?

– Det vet jag inte, det är svårt att säga. Det är inget jag har planerat.

Han har höga mål för framtiden och så här i efterhand har den historiska draften sporrat honom ytterligare.

– Man vill bara mer, ta nästa steg och utmana om nästa plats och visa upp sig ännu bättre varje dag. Jag ser tillbaka på det med stolthet och ett kvitto på att jag gjort något bra, säger han.

Nästa steg kan bli VM-debuten – 15 år snabbare än sin förebild.

Lasse Johansson efter VM-debuten i fredags.
Lasse Johansson efter VM-debuten i fredags.
Fakta: Tre Kronors VM-målvakter

Lasse Johansson

Ålder: 35.

Klubb: Frölunda.

Moderklubb: Avesta.

Främsta meriter: SM-guld med Frölunda 2016, CHL-mästare med Frölunda 2016, KHL-mästare (Gagarin Cup) med CSKA Moskva 2019.

Jesper Wallstedt

Ålder: 20.

Klubb: Minnesota/Iowa.

Moderklubb: Västerås.

Främsta meriter: SM-silver med Luleå 2021, VM-guld U18 2019, VM-brons U20 2022 och utsedd till turneringens bäste målvakt.

Tredjemålvakten Jacob Johansson, Timrå, är inte anmäld i VM-truppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!