Sveriges sjätte raka – laddar om till gruppfinal

Tre Kronor fick slita länge innan det lossnade mot Danmark. Två mål i tredje perioden gjorde att laget gick ifrån och till slut vann med 4–1. Nu väntar USA i gruppfinal på tisdagen. –Det ska bli grymt kul, det känns som om slutspelet börjar en match innan, säger Lucas Ramond.

Sveriges André Petersson, till höger, jublar tillsammans med Oscar Lindberg efter 2–1-målet i segern över Danmark.

Ishockey2023-05-22 17:37

Det såg länge uddlöst ut från svensk sida mot Danmark.

Trots spelövertag hade laget förtvivlat svårt att få utdelning.

Efter André Peterssons 2–1 i mittperioden blev chanserna fler och Tre Kronor kunde gå ifrån i sista perioden.

– Det var en sisådär första period, en bra andra- och tredjeperiod och skönt med en vinst, summerar Lucas Raymond matchen för SVT.

– Det var en del saker som gick emot oss men jag tycker att vi hänger i bra och håller oss lugna.

Sverige har inte startat en VM-turnering med sex raka segrar sedan 2018 i Danmark då laget vann alla tio matcher på vägen fram till guldet.

Gruppfinal mot USA

Tack vare segern blir Sverige som sämst tvåa i gruppen. För att vinna gruppen krävs seger mot USA i gruppavslutningen på tisdagseftermiddagen.

– Det ska bli grymt kul, gruppfinalen känns som om slutspelet startar en match innan. Det är viktigt också, för att komma in i det tempot, säger Raymond.

Sverige är en poäng bakom och en tvåpoängare räcker då inbördes möten avgör om lagen hamnar på samma poäng.

Sverige får vid gruppseger en på pappret enklare kvartsfinal då förmodligen Lettland eller Slovakien väntar. Men blir det match mot Lettland måste landslaget lämna Tammerfors och resa till Riga för kvartsfinal.

Vid svensk gruppseger samtidigt som Lettland missar slutspel eller inte blir fyra får Sverige stanna i Tammerfors.

– Det ska bli jäkligt kul att gå in mot USA, de har imponerat på mig med sin fart och är, tillsammans med Finland, gruppens bästa lag. Och i mitt huvud går vi in till match för att vinna, säger förbundskaptenen Sam Hallam till SVT.

Dansk ledning

Danmark började bäst och tog ledningen efter 3.39 genom Nicklas Jensen som hittade rätt bakom målvakten Jesper Wallstedt. Sveriges blott tredje insläppta mål i turneringen.

– De får in ett bra skott, det chockar oss lite, men vi får jobba oss tillbaka och gör vad vi ska. Jag tycker att vi hade det under kontroll, säger André Petersson till SVT.

Svenskarna fick ett jätteläge med spel fem mot tre i 1.31, men kammade noll efter ett dåligt passningstempo och få skott.

Kvitteringen om i stället genom Rögles Dennis Everberg som hittade rätt efter att Alexander Nylander och Oscar Lindberg jobbat fram pucken bakom mål.

Svenskarna hade dock svårt att hitta någon fart och spets i spelet.

Efter att ha klarat ett tre mot fem-läge i 1.34 kom vändningen efter att André Petersson skjutit 2–1 i numerärt överläge efter 12.20 av mittperioden efter bra skymning av Oscar Lindberg.

– Då börjar vi spela som vi vill. Vi är starka på pucken i deras zon och låter dem göra misstagen, säger Petersson till SVT och beskriver målet:

– Jag får prickskjuta in pucken mellan benen på målvakten.

Vasst skott

Lucas Raymond hade strax efter ett friläge, men backhandsavslutet gick utanför.

Tre Kronor hade chansen att avgöra i tredje perioden. Rasmus Sandin prickade ribban och Petersson var nära ett andra mål, men danske målvakten George Sørensen räddade.

Till slut kom det. Lucas Raymond fick äntligen utdelning i matchen när hans vassa skott överlistade Sørensen fram till 3–1. Detroitstjärnans andra mål och sjunde poäng i turneringen.

Carl Grundström fastställde sedan 4–1.

Fakta: Sveriges VM-program

12/5 Tyskland 1–0.

14/5 Österrike 5–0.

15/5 Finland 2–1 efter straffar.

18/5 Ungern 7–1.

20/5 Frankrike 4–0.

22/5 Danmark 4–1.