Sverige till JVM-final: "Går för guld"

Seger i genrepet, förlust i gruppspelet i junior-VM i ishockey i Östersund. I tredje mötet med USA på tio dagar vann Sverige med 2–1 och är därmed klart för final mot Kanada. –Nu går vi för guld, säger lagkaptenen Stella Lindell.

Mira Jungåker. Arkivbild.

Ishockey2023-01-14 18:29

Det är första gången sedan 2018 som Sverige spelar final i junior-VM, då blev det silver.

– Det var ett magiskt lyckorus i hela kroppen, förklarar Stella Lindell känslan efter slutsignalen, för TT.

Sverige slog USA i genrepet med 1–0, men förlorade sedan gruppspelsmatchen med 3–6. Inför semifinalen var man ute efter revansch.

– Vi visste att vi hade alla möjligheter att slå dem igen. Så vi gick in med inställningen att göra allt vi kan för att ta finalplatsen, säger Lindell.

"Gjorde oss starkare"

Inte ens ett 0–1-underläge i första perioden fick svenskorna att tappa tron på seger.

– Nej, det gjorde oss starkare och vi ville ännu mer. Vi sade i omklädningsrummet i pausen att nu går vi ut och höjer en växel och gasar lite till.

I slutet av matchen blev det riktigt tufft för svenskorna när USA tryckte på för att få in ett kvitteringsmål. Men målvakten Felicia Frank gick inte att överlista.

– Jag är trygg i mig själv, en lugn målvakt och blir inte så uppstressad så lätt, säger Frank, som tog 25 av 26 skott, till SVT.

Lagkaptenen hyllar sin målvakt efter semifinalsegern.

– Hon är en jättetrygg och en helt fantastiskt bra målvakt. Det underlättar för oss utespelare att hon är trygg på sin position, hon är enormt duktig, säger Lindell.

USA tog ledningen i slutet av första perioden genom mål av Lucia Digirolamo.

Två powerplaymål

Fyra minuter in i andra perioden kvitterade Mira Jungåker i spel fem mot tre och 2,5 minut senare sköt Astrid Lindeberg in 2–1 i spel fem mot fyra.

– I början av turneringen hade vi lite problem att sätta våra lägen (i powerplay). Men vi har utvecklat den biten och i dag var det väl godkänt, säger Lindell.

Sveriges förbundskapten Andreas Karlsson hyllar laginsatsen i semifinalen.

– Det är helt underbart vilket gäng. De tävlar för varandra och offrar sig hänsynslöst. Det är en jäkligt härlig glöd i laget, säger han till SVT.

– Nu gäller det att fylla på med käk och ta hand om kroppen och vara lite glad under kvällen.

I finalen som spelas på söndagen väntar Kanada, som vann semifinalen mot Finland med 3–2 efter Ava Murphys avgörande i förlängningen.

Sverige har aldrig vunnit JVM för damer, har som bäst silvret från 2018 och dessutom fem brons.