Sverige föll i JVM-premiären

Sveriges damjuniorer skakade USA, men föll till slut i JVM-premiären i Östersund med 3–6. USA gick ifrån med tre mål i den tredje perioden.

Ishockey2023-01-08 18:47

– Surt att förlora, vi har dem när vi kommer ikapp till 1–1 och 2–2, men vi sätter oss själva i dåliga lägen. Vi kommer inte upp i den nivå jag önskar, säger förbundskaptenen Andreas Karlsson till SVT.

Efter att herrarnas junior-VM avslutades i förra veckan – där Sverige missade medalj och blev fyra – startade damernas på hemmaplan i Östersund på söndagen.

Till skillnad från herrarnas JVM, där spelarna är under 20 år, är damernas JVM för U18-spelare.

Sverige jagar medalj och försöker utmana stornationerna USA och regerande mästaren Kanada som tagit hand om samtliga guld i de hittills 14 spelade VM-turneringarna.

Svenskorna vann överraskande över USA med 1–0 i en träningsmatch för några dagar sedan.

I premiären hamnade svenskorna i underläge, men kvitterade två gånger.

Emma Rehn, HV71, gjorde 1–1 i numerärt underläge i första perioden och när USA tog ledningen på nytt efter knappt halva matchen slog Mira Hallin, Modo, till och kvitterade i numerärt överläge. Hon blev framspelad av HV-backen Mira Jungåker som gjorde succé i stora VM i augusti.

Men sedan var det slut på det roliga.

USA gjorde tre raka mål och Peyton Comptons 3–2 kom bara 1.44 efter den svenska kvitteringen.

Tre av USA:s mål kom i powerplay.

Svenskorna missade ett gyllene läge i början av tredje perioden, i underläge 2–3, när laget fick spela fem mot tre i 45 sekunder utan att få utdelning.

Djurgårdens back Linnea Natt och Dag gav svenskorna nytt hopp med en 3–5-reducering och var sedan bara en ribbträff från ytterligare en reducering.

Men i stället kunde Finley McCarthy göra 6–3 i tomt svenskt mål med 56 sekunder kvar.

Fakta: Så avgörs JVM

Sveriges återstående gruppspelsmatcher, måndag: Kanada, 11/1: Finland.

Sverige spelar i grupp A där samtliga fyra lag går vidare till slutspel, de två första lagen direkt till semifinal och de två efterföljande till kvartsfinal tillsammans med de två bästa lagen från grupp B.

Kvartsfinalerna avgörs den 12/1, semifinalerna den 14/1 och medaljmatcherna den 15/1.