Svenske backen i tröja med krigssymbol

Svenske hockeybacken Fredrik Claesson bar tillsammans med sina lagkamrater i CSKA Moskva en tröja med krigssymbolen "Z". –"Freddy" gillar att spela där, säger hans agent Aljosa Pilko till Expressen.

Svenske backen Fredrik Claesson (33), här i New Jerseys tröja.

Svenske backen Fredrik Claesson (33), här i New Jerseys tröja.

Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Ishockey2023-09-05 10:23

Rysslandsbaserade hockeyligan KHL har dragit i gång och enligt Expressen har CSKA Moskva uppträtt i uppvärmningströjor med bokstaven "Z" som blivit en symbol för Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

"Det är för stoltheten över de hjältar som kämpat för varje invånare i vårt land", skriver klubben på Telegram.

Fredrik Claesson är en av fyra svenskar i KHL och gör sin andra raka säsong i storlaget CSKA Moskva som förra säsongen blev mästare.

På frågan från Expressen om det inte är problematiskt att visa upp sig i en tröja med krigssymbolen svarar Pilko:

– Jag har inte sett tröjan...men det kallas arméns klubb. Det är vad det står för: arméns sportklubb, CSKA. Det har varit så sedan början.

Claesson, 30, har spelat i elitserien (nuvarande SHL) för Djurgården, tog JVM-guld med Sverige 2012 och spelade sedan tio säsonger i Nordamerika – 170 matcher i NHL – innan flytten till Ryssland.

Förra säsongen var samtliga svenska spelare i KHL avstängda från spel i ishockeylandslaget Tre Kronor.

Övriga tre svenskar i KHL den här säsongen är målvakten Johan Mattsson, SKA S:t Petersburg, Robin Press, Magnitogorsk, och Pontus Åberg, Barys Astana.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!