Svenskarna höll nollan i episk målvaktsduell

Calgarys Jacob Markström och Minnesotas Filip Gustavsson höll nollan i fyra perioder i nattens NHL-ishockey. Calgary avgjorde först efter straffar. –De här matcherna är riktigt roliga, säger Gustavsson.

Calgarys målvakt Jacob Markström hyllas av lagkamraterna efter vinsten.

Ishockey2023-03-08 06:08

Markström och Gustavsson turades om att neka sina motståndare att ta ledningen.

Efter tre perioder hade Markström stoppat 40 målförsök, Gustavsson 26.

Matchen gick till förlängning. Där var den nära att avgöras med 1 minut och 36 sekunder kvar. Minnesotas Jared Spurgeon satte pucken i mål, men efter en granskning dömdes det bort som offside.

Straffduell

I stället fortsatte den svenska målvaktsduellen med straffar. Först i den fjärde straffomgången avgjorde Tyler Toffoli för Calgary.

– De här matcherna är riktigt roliga. Det är väldigt jämna matcher och det finns många möjligheter fram och tillbaka, säger Gustavsson efter matchen.

Det var första gången för säsongen som Jacob Markström höll nollan.

Även andra svenskar var i högsta grad delaktiga i sina lags vinster natten mot onsdag.

I mötet mellan Carolina och Montreal hjälpte svenske Jesper Fast Carolina till bortaseger, sedan han kvitterat i slutet av den tredje perioden. Med tre minuter och 38 sekunder kvar klev den svenske forwarden fram och gjorde 3–3. Pucken fångade han in på en retur, efter ett målförsök av lagkamraten Brett Pesce.

Tredje raka segern

Efter en mållös förlängning satte finländaren Jesperi Kotkaniemi den avgörande straffen för Carolina.

Det var Carolinas tredje raka seger, åttonde sett till de senaste tio matcherna.

Torontos Calle Järnkrok gjorde första målet i mötet mot New Jersey, framspelad av William Nylander i den andra perioden. Matchen slutade 4–3 till Toronto. Nylander noterades för två assist.

Även Columbus svenske forward Emil Bemström gjorde första målet i nattens möte mot Pittsburgh. Matchen avgjordes i förlängning, som slutade 5–4 till Pittsburgh.

Filip Gustavsson och Tyler Toffoli i den fjärde straffomgången.