Succé för svenske målvakten i NHL-premiären

Jonas Johansson värvades av Tampa Bay för att vara andremålvakt bakom Andrej Vasilevskij. Men när NHL-cirkusen rullade i gång var det svensken som stod i mål och säkrade en 5–3-seger i premiären mot Nashville. –Man måste säga att han klarade testet, säger tränaren Jon Cooper.

Tampa Bays svenske målvakt Jonas Johansson (nummer 31) firar med lagkamraterna efter 5–3-vinsten mot Nashville i NHL-premiären.

Ishockey2023-10-11 03:35

Tampa Bays förstemålvakt Andrej Vasilevskij genomgick en ryggoperation för två veckor sedan och missade NHL-premiärmatchen mot Nashville och väntas blir borta i ytterligare sex till åtta veckor.

Det innebar att svenske målvakten Jonas Johansson, som inför säsongen var klar för spel i Färjestad men valde att sticka tillbaka till NHL, direkt fick kliva in mellan stolparna för sitt nya lag i premiärmatchen natten till onsdagen, svensk tid.

Klarade testet

Svensken gjorde totalt 28 räddningar och hade en räddningsprocent på 90,3 procent.

– Han spelade lugnt. Han gjorde sig stor och var inte oberäknelig. När det hettade till fick han inte hjärtklappning. Så man måste säga att han klarade testet, sade Tampa Bays tränare Jon Cooper efter matchen, enligt AP.

Johansson, som skrev på ett tvåårskontrakt med Tampa Bay i början av juli, spelade bara tre matcher för sitt tidigare lag Colorado förra säsongen, varav två från start.

Ingen av de svenska spelarna i lagen noterades för några mål i NHL-säsongens första match. Men det blev många assist med svenska avsändare.

Svenska assist

Victor Hedman passade fram till Tampa Bays första mål när laget tog ledningen genom Nikita Kutjerov i första periodens tionde minut. Hela NHL-säsongens första assist, om man så vill.

I andra perioden låg Filip Forsberg bakom Nashvilles kvittering som sattes i mål av Ryan O'Reilly.

Även i tredje perioden hade Forsberg en assist när Nashville tog ledningen med 2–1 genom Juuso Pärssinen och senare spelade Gustav Nyquist fram Tommy Novak när han kvitterade till 3–3.

Tampas Bays sista två mål, som skrev slutresultatet till 5–3, gjordes av Nicholas Paul och Nikita Kutjerov.