Succé för svensk ishockey – miljonavtal med NHL

Det svenska ishockeyförbundet och National Hockey League har slutit ett nytt avtal. Nu ska NHL betala upp till en miljon svenska kronor mer per spelare som går över till den nordamerikanska ligan. –Om vi ska fortsätta vara bra producent av spelare kräver det resurser, säger Svenska ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg till TT.

Svenske Adrian Kempe (till vänster) spelar för Los Angeles Kings i NHL.

Svenske Adrian Kempe (till vänster) spelar för Los Angeles Kings i NHL.

Foto: Ross D. Franklin/AP/TT

Ishockey2022-04-06 16:08

Överenskommelsen, som reglerar ersättningarna för spelarövergångar, gjordes på tisdagen och sträcker sig över fyra plus fyra år med start säsongen 2022-2023.

– Vi har förhandlat i tre år, säger Forsberg som var på plats i New York och skrev på avtalet.

Han har tillsammans med Svenska hockeyligans sportchef Johan Hemlin förhandlat fram villkoren.

– Det är ett väldigt bra avtal. Det hade i princip kunnat vara noll kronor, med stora förändringar i omvärlden, med pandemin och kriget i Ukraina. Så med tanke på omständigheterna är jag väldigt tacksam för att NHL ville fullfölja avtalet.

– Vi är en nation som NHL ser ett värde i, som de har glädje av.

4 miljoner per spelare

Enligt det tidigare avtalet, som gällt från 2016 fram till nu, har NHL betalat 260 000 dollar för de första tio spelarna som man värvat över och 350 000 dollar för de följande – vilket landat på 315 000 dollar per spelare i snitt. Nu ska NHL enligt de nya villkoren betala 381 000 dollar i snitt per spelare de första fyran åren, och 425 000 dollar i snitt per spelare under de fyra återstående åren av avtalet.

Det innebär att NHL nu ska betala mellan 3,5–4 miljoner kronor per spelare under åttaårsperioden, jämfört med 2,4–3,3 miljoner kronor.

Pengarna kommer att delas upp mellan de klubbar som spelaren spelat för de senaste fyra åren – och en del kommer att gå till det svenska ishockeyförbundet. Förbundet får 35 000 för varje spelare som draftas i den första rundan och 20 000 för de som draftas senare än så, men även den summan ökar under de fyra sista åren av avtalet.

TT: Vad tror du att pengarna kommer bidra till?

– Det kan inte jag svara helt på i nuläget. Men våra klubbar är så fantastiskt duktiga på att utveckla spelare i nuläget, så att de får mer resurser är bra, säger Forsberg.

Han poängterar även att man i och med öronmärkningen av pengar till förbunden säkerställer utveckling av landslags- och ungdomsverksamhet vilket på sikt gynnar ishockeyn.

"Spelarna går ändå"

I summorna ingår även bonusmodeller för antalet spelare och för hur många matcher som spelarna gör i NHL – men även mindre hockeynationer, som får samma villkor, ska kunna gynnas av avtalet.

En avgörande faktor i att man lyckats förhandla till sig bättre villkor är att man från svenskt håll under lång tid deltagit i diskussioner med ligan och drivit på i förhandlingarna i större utsträckning, i stället för att låta det internationella förbundet sköta avtalet.

En utveckling som tog fart ordentligt i början av 2000-talet, som ter sig naturlig i och med att Sverige är tredje största nation vad gäller antal spelare i den nordamerikanska ligan.

– Egentligen behöver de inte betala. Alla spelare går ju ändå, alla drömmer om att spela i NHL, säger Forsberg.

– Men om vi ska fortsätta vara bra producent av spelare så kräver det resurser, och de vill vara med och bidra till det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!