Succé för Nylander när Toronto tog greppet

William Nylander glänste när Toronto reste sig – och vann över Tampa Bay. Tampas backstjärna Victor Hedman fick in en fullträff, men vad hjälpte det när Nylander satte tre poäng och blev matchens bästa spelare. –Det förtjänade ett ordentligt firande, säger Nylander om sitt ledningsmål.

Torontos forward William Nylander firade ordentligt efter sitt 3–2-mål mot Tampa Bay.

Ishockey2022-05-11 06:24

William Nylander stod för ett mål och två assist när Toronto vände ett 0–2-underläge till 3–2-ledning på hemmais i det femte mötet i åttondelsfinalserien i Stanley Cup. Svensken utsågs till matchens bästa spelare.

En kontrast mot fiaskot senast, då Toronto kördes över av Tampa Bay med 7–3.

– Det är en enorm comebackseger, säger William Nylander på presskonferensen efteråt.

Men det började tungt för Toronto. Tampa Bay inledde med två mål på drygt sex minuter – ett av dem via Victor Hedmans hårda skott i powerplay.

Sedan vaknade Toronto.

– Vi började åka mer skridskor och fokusera på vad vi behövde göra och arbetade oss tillbaka in i matchen, förklarar Nylander.

26-åringen spelade fram till 1–2 och 2–2 i andra respektive tredje perioden, innan han tog saken i egna händer och sköt ledningsmålet 3–2 med ett välplacerat skott över Andrej Vasilevskijs axel i Tampamålet. Såväl hemmapubliken i Scotiabank Arena, som Nylander själv, var i extas.

– Det var ett viktigt mål, så det förtjänade ett ordentligt firande. Det var fantastiskt att se det (skottet) gå in, säger en leende Nylander.

"Härlig seger"

Tampa Bay gav sig dock inte så lätt och och fixade kvittering, 3–3. Då klev NHL:s stora skyttekung Auston Matthews fram och avgjorde för Toronto, med sex minuter kvar. Tre av Torontos fyra mål kom i den tredje perioden.

– Vi lyckades kämpa oss tillbaka, men vi måste komma ihåg att det är långt ifrån över. Det var en härlig seger, men det som betyder något är vad som händer i nästa match i Tampa, konstaterar Nylander.

Åttondelsfinalserien i NHL-slutspelet mellan Toronto och Tampa Bay har förvandlats till en nagelbitare. Lagen har hittills vunnit varannan match och Toronto leder nu med 3–2, i bäst av sju matcher. Frågan är om det kanadensiska laget lyckas bryta mönstret och ta ytterligare en seger på bortaplan på torsdag, eller om Tampa Bay tvingar fram en avgörande sjunde match i Toronto.

Fördel Carolina och St Louis

Bostons målvakt Linus Ullmark är fortfarande bänkad, för tredje matchen i rad, och fick i natt se sitt lag köras över av Carolina med 5–1. Boston hade slagläge med två raka vinster i bagaget, men hemmalaget Carolina gav inte gästerna en chans. Carolina leder därmed åttondelsfinalserien med 3–2 i matcher och är en seger från avancemang.

Bostons Hampus Lindholm är fortfarande skadad, efter att ha tvingats ledas av isen efter en tackling mot huvudet i den andra matchen mellan lagen.

Även St Louis leder med 3–2 i matcher efter seger 5–2 över Minnesota. St Louis har vunnit två raka och kan avgöra på hemmais på torsdag.