Succé för Frölunda – tvåsiffrigt i CHL

Frölunda hamnade i tidigt underläge mot ett covidsargat Adler Mannheim i CHL. Men den regerande mästaren reste sig – och vann med förkrossande 10–1 på bortais. Rögle bortaslog Zürich med 4–3. För övriga svenska lag blev det en tyngre kväll.

Joel Lundqvist var en av målskyttarna i Frölundas storseger. Arkivbild.

Ishockey2021-11-16 20:16

CHL ställdes in förra året till följd av coronapandemin. Säsongen innan dess, 2019–2020, tog Frölunda hem titeln i den europeiska ishockeyturneringen.

När säsongens åttondelsfinaler inleddes på tisdagskvällen fanns hela fem svenska lag med, och det blev en tung inledning på flera håll. Bara Rögle undvek att hamna i tidigt underläge i sin match mot Zürich.

Frölunda fick se Adler Mannheim trycka in ledningsmålet sex minuter in i första perioden – men sedan var det roliga slut för hemmalaget.

Tyskarna saknade hela åtta spelare som testat positivt för covid-19 inför matchen och högst sannolikt gick det ut över insatsen.

Målfest

Göteborgslaget hade hunnit vända till en 2–1-ledning genom två powerplaymål redan innan perioden var slut.

Det var bara början på målfesten. Efter andra perioden hade Frölunda utökat ledningen till 5–1 – men de slog inte av på takten för det.

När allt var sagt och gjort stod det 10–1 på resultattavlan.

Det skandinaviska derbyt mellan Växjö och finländska Tappara i Vida arena slutade 2–2. Växjö hamnade i underläge efter en målvaktsmiss i inledningen av matchen, men lyckades vända till 2–1 redan i första perioden.

Ledningen skulle dock inte hålla. Topi Ronni kvitterade några minuter in i mittenperioden – det resultatet stod sig matchen ut.

Tunga förluster

För Skellefteå tog det bara drygt en minut innan Filip Chlapik satt dit 1–0 till bortalaget Sparta Prag. Oscar Möller kvitterade i numerärt underläge i andra perioden – men trots stort spelövertag var det gästerna som stack upp och återtog ledningen.

Sparta Prag-svensken Erik Thorell fastställde sedan slutresultatet till 3–1 i den tredje perioden.

Leksand var förhandsfavoriter borta mot österrikiska Klagenfurt – men nollades och förlorade med klara 0–4.

Hemmalaget, som spelade sin första utslagsmatch i Europa på 34 år, hade färre skott och fler räddningar, men visade prov på giftig effektivitet.

Sent avgörande

Rögle då? Jodå, de var det enda svenska laget som undvek att hamna i ett tidigt 0–1-underläge – i stället gjorde de själv ledningsmålet.

Sedan blev det en svängig historia som avgjordes i matchens absoluta slutskede. Samuel Jonsson blev stor hjälte för Rögle med sitt 4–3-mål 19.28 in i den tredje perioden.

Åttondelsfinalerna avgörs över två matcher. Returmatcherna spelas på tisdag och onsdag nästa vecka.