Storspelande Jonsson fick ge sig

I drygt två perioder stängde och låste AIK-målvakten Ellen Jonsson – men till slut fick hon kapitulera. Linköpings kanadensare Nara Elia gjorde två snabba mål och LHC vann till slut med 3–0 i damhockeyligan.

AIK:s målvakt Ellen Jonsson storspelade, men fick till slut ge sig i bortamötet med Linköping. Arkivbild.

Ishockey2022-12-05 21:32

Segern gav Linköping ett lyft i bottenskiktet av tabellen. LHC klev upp till sjätte plats och marginalen till åttan AIK är nu sju poäng och till nian HV71 på kvalplats nio poäng.

Efter att särklassiga jumbon Göteborg drog sig ur seriespelet av ekonomiska skäl för en tid sedan är det bara det niondeplacerade laget som tvingas kvala för nytt kontrakt.

AIK hade vid seger chansen att dra ifrån jumbon HV71 och lägga sig bara en poäng efter Linköping.

Men hemmalaget var helt överlägset och vann exempelvis skotten med 41–12. AIK-målvakten Ellen Jonsson storspelade och höll tätt i drygt två perioder.

Men till slut kunde hon inte stå emot kanonaden.

Nara Elia sköt 1–0 direkt efter tekning efter 3.12 av tredje perioden och gjorde sedan 2–0 på ett friläge bara drygt två minuter senare. Madelen Haug Hansens 3–0 kom i tom bur.

– Jag hatar att förlora och vi hade behövt de här poängen. Vi behöver rannsaka oss själva, det här är inte okej, det är inte så här vi vill spela, säger Ellen Jonsson, tredjemålvakt i Damkronorna i VM, till C More.

Tabellfemman SDE vann Stockholmsderbyt och mittenmötet över fyran Djurgården med 2–1 efter straffar. Landslagskaptenen Michelle Löwenhielm blev segerskytt och enda målgörare i straffläggningen.

Trots förlusten är Djurgården hela 13 poäng före SDE, men missade chansen att gå förbi Modo och upp till tredje plats.