Skrällgänget fick ge sig: "Otroligt stolt"

Första SM-slutspelet i klubbens historia. Då pressade Oskarshamn seriesegraren Rögle till en sjunde och avgörande kvartsfinal. –Jag är enormt stolt, säger målvakten Tim Juel efter 1–4-förlusten på bortais.

Målvakten Tim Juel och hans Oskarshamn fick till slut ge sig i den sjunde SM-kvartsfinalen mot Rögle, som vann med 4–1.

Målvakten Tim Juel och hans Oskarshamn fick till slut ge sig i den sjunde SM-kvartsfinalen mot Rögle, som vann med 4–1.

Foto: Anders Bjurö/TT

Ishockey2022-04-12 22:41

Oskarshamn gjorde sin första SHL-säsong i klubbens historia 2019–2020. Då slutade man sist i grundserien, men pandemin ställde in kvalspelet och Oskarshamn blev kvar i landets högsta serie.

Två år senare pressade smålänningarna Rögle – seriesegrare och CHL-vinnare – till en sjunde och avgörande SM-kvartsfinal.

"Ha lite perspektiv"

– Rögle vinner väl rättvist till slut. Både i dag och i matchserien. Jag tycker att vi står upp bra länge, men det bättre laget vinner väl till slut, säger målvakten Tim Juel efter 1–4 på bortaplan och uttåget ur slutspelet.

– Man får ändå ha lite perspektiv. Hade någon sagt till mig i början av säsongen: du får stå en "game 7" i kvartsfinal mot Europamästarna och serievinnaren av SHL. Det hade inte många trott, fortsätter 27-åringen.

Juel storspelade i den avgörande kvartsfinalen. Det var först efter dryga 30 skott som han fick släppa in ett andra mål i matchen när Dennis Everberg satte 2–1 knappt halvvägs in i den tredje perioden. Sedan rann det iväg till 1–4 totalt, men på det sista målet satt Juel i båset när Oskarshamn gick för en reducering med sex utespelare på isen.

– Det är klart att man är besviken nu, men om man blickar tillbaka senare tror jag att man kommer att känna en ännu större stolthet än vad man gör redan nu kanske, säger Juel.

Han får medhåll av tränaren Martin Filander.

– Jag är otroligt stolt över vårt lag, hur vi har hållit ihop och tagit oss an med- och motgångar. Det gör mig stolt som ansvarig för det som händer på isen. Vi ska bära huvudet högt, fortsatta att jobba och göra det bättre, säger Filander.

Hyllas av Rögletränaren

Även Rögletränaren Cam Abbot, vars manskap nu möter Färjestad i semifinal, hyllade Oskarshamn.

– De kom in i serien efter att ha spelat tre matcher mot Leksand (i åttondelsfinalen) och pressade oss hela vägen. De kan vara otroligt stolta – jag är jätteimponerad, säger kanadensaren Abbott.

Fakta: Milstolpar för IK Oskarshamn

1970: Föreningen bildas genom en sammanslagning av ishockeysektionerna i IFK Oskarshamn och Oskarshamns AIK.

1996: Når för första gången division 1 (södra), den dåvarande näst högsta nivån i landet.

2001: Når kvalserien till dåvarande elitserien efter playoff-segrar mot Skellefteå och Boden. Slutar femma i kvalserien och blir kvar i allsvenskan södra.

2019: Avancemang till SHL för första gången. Slutst tvåa i hockeyallsvenskan, men blir hockeyallsvenska mästare efter 3–2 i matcher mot AIK. Vinner sedan direktkvalet till SHL mot Timrå (4–3 i matcher).

2020: Slutar sist i SHL under debutsäsongen. Direktkvalet ställs in på grund av pandemin och klubben blir kvar i den högsta serien.

2022: Slutar nia i grundserien och når för första gången SM-slutspel. Slår ut Leksand med 2–1 i matcher i åttondelsfinal och pressar seriesegraren Rögle till en sjunde SM-kvartsfinal, men förlorar där med 1–4.

Källa: Klubbens hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!