Skellefteå vann toppmötet: "Täppt till bra"

Skellefteå segersvit blir bara längre och längre. I seriefinalen mot Växjö kom den 14:e raka vinsten när man vann med 3–0 och samtidigt tog över serieledningen från Smålandslaget.

Skellefteå vann på nytt. Arkivbild.

Ishockey2022-12-26 20:17

Islossningen för Skellefteå kom i den rykande tredjeperioden när först Måns Forsfjäll och sedan Joakim Lindström kunde överlista en storspelande Emil Larmi i Växjös mål.

– Det var riktigt kul. Fullsatt hall, det kan inte bli bättre, säger Forsfjäll, som den här säsongen slagit sig in i laget på allvar.

Nu kom också första målet.

– Jag får mycket tid, sedan får jag felträff men ser att den går in mellan benen på honom, säger den 20-årige Skellefteåbacken.

Han var en av lagets många matchvinnare. En annan var målvakten Linus Söderström som nu har hållit nollan i tre raka matcher.

Forsfjäll: "En ganska bra match"

Både Skellefteå och Växjö har imponerat stort under hösten och nu gällde toppmötet vilket av lagen som skulle fira nyår som serieledare.

Något nyårsfyrverkeri handlade det inte om, inte förrän i den tredje perioden. Målchanserna var lätt räknade inledningsvis, inte på grund av dåligt anfallsspel utan för att samtliga spelare på isen offrade sig totalt i backchecking och defensivarbete.

– Som helhet gör vi en ganska bra match. Sen vi förlorade sex raka matcher i oktober har vi täppt till bra bakåt, säger Måns Forsfjäll med ett understatement.

Skellefteå är just nu oerhört svårt att göra mål på.

Växjö hade åtta raka bortasegrar

Fråga exempelvis Kalle Kossila, Växjös finländare som på tio matcher innan producerat tio mål och totalt femton poäng.

– Efter ett uppehåll och en resa är det inte lätt. Vi kämpade hårt men de var bättre, vi får ge dem cred, säger Kossila.

Växjö kom till spel med åtta raka bortasegrar på meritlistan. Skellefteå var ännu värre och slog i den senaste omgången nytt klubbrekord i antal segrar när man vann för 13:e gången i rad.

Frågan inför matchen var vilken av sviterna som skulle ryka.

Det blev Växjös.

Forsfjäll med sitt första mål för säsongen

Den tredje perioden var bara två minuter gammal när Skellefteå lyckades forechecka fast pucken i anfallszonen och Tom Kühnhackl med en backhandspassning hittade en helt fri Måns Forsfjäll mitt i skottsektorn. Skellefteås 20-årige back gjorde inget misstag utan satte pucken i nät, hans första mål för säsongen.

Några minuter senare fanns Skellefteåveteranen Joakim Lindström på rätt plats vid rätt tillfälle när en målvaktsretur studsade på honom och in i mål till 2–0.

Välförtjänt 3–0-skytt i öppet mål blev Pär Lindholm.

– En jämn hockeymatch. Vi kommer hit med ett lite stukat lag, gör en bra insats men möter ett bra Skellefteå. Vi hade behövt få ett mål tidigt, säger Växjötränaren Jörgen Jönsson.