Sex lag och miljonlöner i nya damligan

Tre lag från USA och lika många från Kanada kommer att ingå i den nya proffsligan i ishockey för damer. De bäst betalda spelarna kommer att tjäna minst 900 000 kronor per säsong.

USA:s Hilary Knight, som lyfter VM-bucklan, och damhockeyns övriga stjärnor kan se fram emot starten av den nya damligan i Nordamerika.

USA:s Hilary Knight, som lyfter VM-bucklan, och damhockeyns övriga stjärnor kan se fram emot starten av den nya damligan i Nordamerika.

Foto: Nathan Denette/AP/TT

Ishockey2023-08-30 10:53

Det var i juli som den nya ligan, damernas NHL, offentliggjordes.

Basebollaget LA Dodgers delägare Mark Walter är en av initiativtagarna och tennislegendaren Billie Jean King, med tolv grand slam-titlar i singel, sitter i styrelsen.

Nu har fler detaljer om den nya ligan kommit. Namnet på ligan blir PWHL (professional women's hockey league) och starten blir i januari 2024.

Sex lag från sex olika städer kommer att delta, Boston, Minneapolis-St Paul, New York, Montreal, Ottawa och Toronto och grundserien innehåller 24 matcher per lag.

Med start på fredag får varje lag skriva kontrakt med tre spelare och en draft kommer att hållas den 18 september dit spelare måste anmäla sig för att vara med.

Lagens trupper får innehålla 23 spelare, enligt AP, och sex spelare i varje lag måste erbjudas ett treårskontrakt som är värt minst 80 000 dollar per år, motsvarande cirka 870 000 kronor.

NHL är med och stöttar den nya damligan.

I samband med att planerna offentliggjordes i juli lades den existerande nordamerikanska ligan, PHF, ned och gick samman med den nya. I den gamla spelade inte USA:s och Kanadas bästa spelare då de ansåg att lönerna var för låga. De spelade under flera år uppvisningsmatcher.

Två svenska målvakter hade skrivit PHF-kontrakt inför den här säsongen, Damkronornas Emma Söderberg som gått ut college och Lovisa Berndtsson som gjort flera säsonger i ligan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!