Såg idolerna spela VM – nu vill han själv dit

Som liten hockeykille såg han Forsberg, Sundin och Lundqvist spela om mästerskapsmedaljer. Nu drömmer Oscar Dansk själv om en VM-plats: –Det vore en otrolig ära och en stor dröm att få vara med, säger han.

Oscar Dansk, tillsammans med William Karlsson, vid en uppvisningsmatch i Tumba. Nu siktar Dansk på en plats i VM-truppen. Arkivbild.

Oscar Dansk, tillsammans med William Karlsson, vid en uppvisningsmatch i Tumba. Nu siktar Dansk på en plats i VM-truppen. Arkivbild.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Ishockey2022-04-28 06:00

Oscar Dansk är en av tre målvakter i truppen till den VM-förberedande turneringen Czech Hockey Games där Tre Kronor möter Österrike i Wien på torsdagen.

Dansk, 28, har tidigare representerat både Rögle i SHL och Vegas i NHL, men A-landslagsdebuten har fått vänta. Mot Norge för två veckor sedan fick dock Dansk slutligen chansen och var inte alltför missnöjd, trots att det blev förlust (2–3) i bortalandskampen.

– Det var kul och en dröm som gick i uppfyllelse. Jag kollade mycket på Tre Kronor i VM och OS. Jag såg alla legendarer, som "Foppa", "Sudden" och (Henrik) Lundqvist lira, och att få äran att dra på sig tröjan var stort, säger han.

Drömmer om VM

28-åringen fick vakta buren även mot Danmark när Tre Kronor vann med 6–1. Han menar att laget blir bättre för varje dag som går och tar kliv varje vecka. Målsättningen är att vara så sammansvetsade som möjligt till VM i Finland som drar i gång den 13 maj.

Frågan är dock om Dansk själv finns med i förbundskapten Johan Garpenlövs slutgiltiga trupp.

– Jag ger allt jag har på träning och försöker bevisa att jag kan och vill vara med. Hur stor chansen är vet jag inte men jag kommer att ge allt, säger han.

På väg till NHL?

Dansk spelar till vardags i ryska Spartak Moskva. Han vill inte svara på några frågor om sitt klubblag förrän KHL-säsongen tagit slut, men enligt medieuppgifter letar han efter lag i Nordamerika till nästa säsong.

TT: Ligger det någon sanning i det?

– Just nu har jag inte kollat det någonstans. Det är bara Tre Kronor som gäller nu. Jag får ta allt sådant efteråt.

Fakta: VM-aktuella målvakterna

+ Oscar Dansk, 28 år, Spartak Moskva

28-åringen har gjort en stark säsong i ryska klubblaget och sägs vara aktuell för en återkomst till NHL nästa år. Mycket talar för att Dansk får stämpla in en VM-biljett. Trolig förstamålvakt i nuläget.

+ Jhonas Enroth, 33 år, Örebro

Veteranen är tillbaka i både SHL och landslag efter ett monstruöst år i Närke. Utöver den fina säsongen har även Enroth rutin och erfarenhet på sin sida. Tog VM-guld med Tre Kronor 2013.

+ Marcus Högberg, 27 år, Linköping

Förmodligen den målvakt i truppen som har lägst chans att få packa väskorna till Finland. Högberg har gjort det bra i LHC, men är förmodad tredjemålvakt i dagsläget och antagligen den första att tvingas lämna.

+ Anton Forsberg, 29 år, Ottawa

Ottawa missar slutspel och det tackar Tre Kronor kanske för. Forsberg har fått ett rejält genombrott i den kanadensiska huvudstaden och tidigare anmält sitt intresse för VM. Vore en jätteförstärkning.

+ Lars Johansson, 34 år, SKA St Petersburg

Rutinerade Johansson vaktade buren för Tre Kronor i OS och skulle säkerligen göra ett bra jobb om han fick chansen på nytt. 34-åringen hade bäst statistik av samtliga målvakter i KHL i år.

+ Adam Reideborn, 30 år, CSKA Moskva

Reideborn har nått final i Gagarin Cup för sitt klubblag och sägs vara på väg till Djurgården till nästa år. Har tidigare spelat både VM och OS för Tre Kronor och kan vara ett alternativ om "Garpen" väljer beprövat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!