Rysare när Sverige vann JVM-premiären

Det blev en smakstart på JVM för Juniorkronorna. Men 6–3-segern mot Ryssland var inte utan dramatik. –En bra match av oss, vi spelade för varandra, säger Simon Edvinsson.

William Eklund utmanar Jaroslav Askarov i det ryska målet.

Ishockey2021-12-27 01:13

Det var ett av de tuffaste möjliga motstånden att ta sig an i en premiär. Som vanligt är Ryssland en stor medaljkandidat och Juniorkronorna var medvetna om att det var en rejäl värdemätare som väntade.

En värdemätare var också precis vad det blev, men Sverige fick den start man ville ha – både på matchen och turneringen.

– Jag tror att det var en bra match för oss att få och vi fick verkligen mäta krafterna, säger förbundskapten Tomas Montén.

Redan efter fem minuters spel hade Sverige gjort 1–0 genom att utnyttja sitt första powerplay. Alexander Holtz passade pucken tvärs över anfallszon till Oskar Olausson som tog några skär framåt och avlossade ett hårt skott. Samtidigt stormade William Eklund förbi och skymde Rysslands målvakt Jaroslav Askarov varpå Olaussons skott letade sig upp i nättaket.

Mål i boxplay

1–0 stod sig till andra perioden där Ryssland började komma in alltmer i matchen och sju minuter in i perioden fick man sitt första powerplay. Men det blev ingen kvittering. I stället såg Simon Edvinsson till att göra den ryska tillvaron ännu surare när han på egen hand fixade ett friläge och gjorde 2–0.

Det skulle även bli 3–0. William Eklund ordnade två utvisningar på kort tid och i det efterföljande fem mot tre-spelet stänkte lagkaptenen Emil Andrae in pucken i nät.

Ryssland skulle dock få in en reducering innan andra periodens slut. Fjodor Svetjkov sköt pucken mot mål varpå den studsade på Simon Edvinssons skridsko och in i nät.

Tredje perioden blev även det en svensk smakstart. Två ryska utvisningar gjorde att Sverige fick spela länge i fem mot tre vilket resulterade i att William Eklund passade fram Alexander Holtz som direktsköt in 4–1.

Två dråpliga mål

Men trots en svensk tremålsledning skulle det bli rejält med nerv i matchen.

Ryssland reducerade strax efteråt genom 17-årige supertalangen Matvej Mitjkov. Men det var omdiskuterat. Mitjkov stormade mot mål, avlossade ett skott rakt i bröstet på Jesper Wallstedt och fick en knuff av Anton Olsson varpå han brakade in i målet som åkte ur sitt läge. Första domslutet var inget mål och utvisning på Olsson, men efter en lång videogranskning ändrades det till ryskt mål.

– Regeln är tydlig. Från vår sida var det inga tveksamheter. Är det så att pucken går i mål och att man bedömer att vår spelare felar och fäller den ryska spelaren, då är det mål. För oss var det ganska väntat, säger Montén.

Och bara minuten senare var det dags igen. Mitjkov var positionerad bakom förlängda mållinjen och skickade in pucken mot mål varpå den först styrdes av William Eklund, följt av baksidan på Wallstedts målvaktsmask och därefter in i mål.

Sverige fick dock stopp på Rysslands framfart och med åtta minuter kvar snärtade Theodor Niederbach in det förlösande 5–3-målet.

Sverige vann till slut med 6–3 efter att Daniel Ljungman gjort mål i tom målbur.

– Jag gillar vår energi och vårt fokus. Jag gillar också hur vi tävlar och det är viktigare än själva vinsten. Att spelarna får en känsla av vad vi är för typ av lag och vad behöver vi göra för att tävla mot ett lag som Ryssland, säger Montén.

Theodor Niederbach i närkamp med Nikita Guslistov.