Rönnmark redo för hetluften: "Har bra koll"

När Sverige på annandagskvällen spelar premiärmatch i JVM mot Tjeckien är det med en ny förbundskapten i båset. Joel Rönnmark fick för några veckor sedan hastigt ta över ansvaret från Tomas Montén och han kommer sköta det mesta själv. –Under matchen är det vi på plats som måste ta besluten, säger Rönnmark.

Joel Rönnmark, mitten, gör sin första turnering som förbundskapten. Arkivbild.

Joel Rönnmark, mitten, gör sin första turnering som förbundskapten. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Ishockey2020-12-26 06:00

Det har bara gått fem dagar sedan Sverige släpptes ut ur sin coronakarantän. Inga träningsmatcher har hunnits med och Juniorkronorna kliver direkt in i hetluften när det nu är dags för premiär.

Senast Juniorkronorna mötte Tjeckien var i en turnering i februari. Då blev det svensk 5–2-seger.

Senast man möttes i JVM var i kvartsfinalen förra året. Även då vann Sverige, med 5–0.

– Nu har vi inte mött dem sedan i februari. Vi har fått gå utifrån deras träningsmatch mot Slovakien och de har ett gäng som var med redan i fjol. Vi har så bra koll vi kan ha, men det är lite speciellt när vi inte spelat de matcher vi vanligtvis gör, säger förbundskaptenen Joel Rönnmark.

Montén assisterar hemifrån

Sex spelare från nuvarande trupp fanns med när Sverige och Tjeckien möttes i kvartsfinalen förra året. Till skillnad från dem är Rönnmark ny på sin post. Ordinarie förbundskaptenen Tomas Montén testade positivt för covid-19 i början av december och fick inte resa till Edmonton. Istället tog 30-årige Rönnmark, som vanligtvis är assisterande förbundskapten, över ansvaret.

– Montén kommer inte att vara inblandad i själva matchen. Han är ett bollplank och supportar oss, både i det hockeymässiga och i andra frågor. Vi har en daglig kontakt givetvis. Men under matchen är det vi på plats som måste ta besluten.

TT: Kommer Montén att vara med i laguttagningen?

– Vi diskuterar hur vi skulle kunna formera och så. Men han är inte här och ser träningar och har den dagliga dialogen med spelarna så där är han inte inne och styr oss. Det är inte han som tar ut vilka som ska spela ihop.

"Alla har hittat tillbaka"

Sverige har suttit i åtta dagars karantän och fick börja träna igen i måndags. Ett peppat lag gör sig nu redo för premiären klockan 20, svensk tid.

– Det är klart att när vi kom ut så var man lite rostig. Sedan gick det väldigt fort att komma in i det och känslan på isen kom tillbaka väldigt fort. Alla var extremt glada och det har varit en jäkla energi på träningarna. Det skapades mycket energi och förväntningar, det känns som att alla har hittat tillbaka, säger forwarden Lucas Raymond som var med även förra året.

Forwarden Noel Gunler är en av dem som gör sin första JVM-match i kväll.

– Det är ju något man drömt om. Det ska bli jättekul att kliva ut på isen och göra JVM-debut. Jag är väldigt laddad och förväntansfull, säger 19-åringen.

Fakta: Sveriges matcher i JVM

26 december: 20.00: Sverige–Tjeckien, SVT2/SVT Play

29 december: 00.00: Österrike–Sverige, TV6/Viaplay

31 december: 03.30: Ryssland–Sverige, SVT1/SVT Play

1 januari: 03.30: Sverige–USA, TV6/Viaplay

2-3 januari: Kvartsfinaler

5 januari: Semifinaler samt bronsmatch

6 januari: Final


Fakta: Sveriges JVM-trupp

Målvakter: Jesper Wallstedt, Luleå, Hugo Alnefelt, HV71, Calle Clang, Kristianstad.

Backar: Tobias Björnfot, Los Angeles, Emil Andrae, HV71, Philip Broberg, Skellefteå, Ludvig Hedström, Djurgården, Alex Brännström, do, Gustav Berglund, Frölunda, Victor Söderström, Arizona, Albert Johansson, Färjestad.

Forwards: Alexander Holtz, Djurgården, Oscar Bjerselius, do, Emil Heineman, Leksand, Arvid Costmar, Linköping, Simon Holmström, NY Islanders, Theodor Niederbach, Frölunda, Lucas Raymond, do, Elmer Söderblom, do, Oskar Kvist, Brynäs, Noel Gunler, do, Jonathan Wikström, HV71, Oskar Olausson, do, Zion Nybeck, do. Albin Sundsvik, Skellefteå.

Förbundskapten: Joel Rönnmark (ordinarie förbundskapten Tomas Montén är hemma i Sverige på grund av coronarestriktionerna).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!