Rögle vann CHL: "Härligt att äntligen lyckas"

Aldrig tidigare hade Rögle BK vunnit en titel. När Champions Hockey League-finalen avgjordes i ett fullsatt Catena Arena blev hemvändaren Daniel Zaar den store frälsaren. –Det är första titeln och någonstans handlar det om att sätta en vinnarkultur. Förra säsongen var vi otroligt nära att vinna SHL och det är härligt att äntligen lyckas nu, säger Zaar efter 2–1 mot finländska Tappara.

Rögles Daniel Zaar jublar med sina lagkamrater efter 1–0 i CHL-finalen mot Tappara.

Rögles Daniel Zaar jublar med sina lagkamrater efter 1–0 i CHL-finalen mot Tappara.

Foto: Anders Bjurö/TT

Ishockey2022-03-01 21:21

Rögle spelade Champions Hockey League för första gången, men historiken hade inte stoppat laget från att nå hela vägen till final.

Mellan Skånelaget och klubbens första trofé någonsin stod nu Tappara. Laget som vunnit den finländska ligan hela 17 gånger är formstarkt och leder den inhemska ligan, och i Ängelholm jagade de sin första CHL-titel.

Men det var hemmalaget som rivstartade i Catena Arena.

Tidigt ledningsmål

Jill Johnson hade knappt sjungit klart nationalsången innan Daniel Zaar tre minuter in i matchen tog vara på en retur och gav hemmalaget ledningen.

Daniel Zaar växte upp bara några kilometer från Catena Arena och har Jonstorp som moderklubb. Han debuterade i Rögle säsongen 2012–2013, då laget åkte ur elitserien, och har varit med hela vägen till att etablera sig som en stormakt inom svensk hockey.

Proffsdrömmarna förde Zaar till Ryssland och där spelade han sin hockey fram till för bara några dagar sedan. Men när KHL valde att lägga ner grundserien öppnades möjligheten för hemmasonen att återvända till Rögle. Precis lagom till en potentiell historisk titel.

När en period var spelad var det gästerna som skjutit mest, men endast Zaar som gjort mål.

– Det smäller mycket, men det är så det ska vara i en final. Atmosfären är fantastisk och jag hade gåshud på hela kroppen när pucken släpptes, förklarade målskytten för SVT i första periodpausen.

"Två kanonmål"

Tappara inledde andra perioden med att rada upp chanser, och bland annat hade Kristian Tanus ett skott i stolpen.

Men när samme Tanus fick sätta sig i utvisningsbåset var det på nytt Daniel Zaar som frälste hemmalaget och dundrade in 2–0 från backposition.

Zaar kom tillbaka till Ängelholm efter en skadepräglad tid i Nizjnij Novgorod. Sedan hemkomsten hade han svarat för sju assist på sex SHL-matcher och när 20 minuter återstod av klubbens största match genom historien stod han ensam i händelsernas centrum.

– Ibland kryper nervositeten sig på och då blir det lite slarvigt där ute. Men det känns kanon att ha Daniel där ute. Han har gjort två kanonmål och förhoppningsvis har han ett till i sig till tredje, summerade kapten Mattias Sjögren i SVT inför slutakten.

Hyllar publiken

Knappt fem minuter in i tredje reducerade Waltteri Merelä till 1–2 och den av Sjögren nämnda nervositeten spred sig lavinartat bland de 5 950 på läktarna.

Men Rögle höll tätt och Daniel Zaar tilläts bli den stora hjälten och firade tillsammans med sina lagkamrater och publiken euforiskt klubbens första titel.

– Klubben har gjort en otroligt cool resa, från att spela i hockeyallsvenskan till att etablera sig i toppen av SHL. Jag har både varit med om att åka ur och att missa att gå upp, men någonstans står publiken alltid bakom det här laget och det gör extremt mycket, säger Zaar efter segern, samtidigt som han blickar upp mot publikhavet.

– Jag har många vänner och mycket familj härifrån. Du hörde väl? De sista minuterna är det en otrolig energi här ute. Det gör ju att man inte blir trött.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!