Rögle nollade Oskarshamn: "Betyder mycket"

Rögle närmar sig topp 6-lagen. Detta sedan härföraren Dennis Everberg gjort comeback, laget gjort tre powerplaymål och Oskarshamns segersvit fått ett slut. –Dennis betyder otroligt mycket för oss, säger lagkompisen Daniel Zaar.

Rögle besegrade Oskarshamn med 3–0 på lördagen. Arkivbild.

Ishockey2023-02-25 17:45

Eftermiddagssolen sken in i Catena arena och skapade tillsammans med popcornsoset en passande dramatisk inramning. För grundseriens upplösning närmar sig och Rögle har vare sig långt till topp 6 eller den elfteplats som innebär att säsongen tar slut redan den 9 mars.

Men den första nöten att knäcka var en hård en. Formstarka Oskarshamn hade sex raka trepoängare i bagaget och lagets stjärncenter Antti Suomela hade gjort mål i samtliga av segermatcherna. Han toppade därmed både skytte- och poängliga.

Rögle och målvakten Christoffer Rifalk lyckades nolla serien målfarligaste lag, hemmalagets första nolla för säsongen.

– Det är så klart extra skönt att hålla den första nollan. Nu hoppas jag det blir fler. Det var otroligt skönt att motta publikens ovationer. På något sätt så spelar vi för dem som är här och stöttar oss varje match, säger Rifalk.

Larsson sköt 1–0

När Rögle drog på sig en utvisning knappt halvvägs in i första perioden höll många i den fullsatta arenan andan. Oskarshamn var ju ligans målfarligaste lag. Men i stället var det hemmalagets Ludvig Larsson som fick det vassaste läget. Gästernas målvakt Tim Juel visade varför han toppar SHL:s målvaktsliga.

Larsson skulle dock få sin revansch när han kort senare prickade in 1–0 i powerplay.

Med fjolårssäsongen i ryggen kan det förefalla ett mysterium att Rögle befinner sig där de gör i tabellen. En förklaring finns i skadade och saknade spelare. Nyckelspelaren Dennis Everberg gjorde förra matchen comeback efter fyra månaders skadefrånvaro.

Hans närvaro har gjort stor skillnad för Rögle och andra perioden hade knappt startat innan han prickade in 2–0.

– Det har varit jobbigt att vara borta. Jag lägger mycket press på mig själv att bidra och när jag inte kan det så är det jobbigt, förklarar Everberg.

Frustrationen växte sig allt starkare hos gästerna och med två minuter kvar till pausvila rann det över för Jiri Smejkal som fick matchstraff sedan han pucklat på domaren.

Slut på måltorka

Med poängmaskinen i omklädningsrummet kom Rögles tredje mål. Utan Dennis Everberg bredvid sig hade radarpartnern Daniel Zaar inte gjort mål sedan den 30 december. Men nu fick också han slut på sin måltorka. Everberg skymde målvakten som inte kunde stoppa pucken från att hitta krysset.

– Dennis betyder jättemycket för laget med sin erfarenhet, lugnet han ger gruppen i matcher som denna, och som du ser på mitt mål så är det han som står och grötar framför målvakten. Man vet alltid vad man får av honom, även en tyngre dag så gör han jobbet och man vet var man har honom.

I och med segern närmade sig Rögle den topp 6-plats som innebär en direktplats i slutspelet. Återstår gör direkt avgörande matcher mot både Färjestad och Örebro. Två utmanare om de så åtråvärda slutspelsplatserna.

– Det är extremt tajt! Nu ska vi avsluta bra och se vart det bär.