Rögle briljerade hemma: "Man får rysningar"

Första historiska SM-finalen på hemmaplan – då gick Rögle på knock. En blixtstart med två mål i första perioden gav till slut seger med 5–1 och reducerat till 1–2 i finalserien mot Växjö. –Största skillnaden är att vi får utdelning i dag. Nu längtar vi till lördag, säger landslagsforwarden Dennis Everberg som stod för ett mål och en assist.

Röglejubel i historisk match. 1–0-målskytten Dennis Everberg (18) och Mattias Sjögren (11) klappar om varandra.

Ishockey2021-05-06 23:24

Växjö vann de två första finalerna på hemmaplan och hade tagit ett ordentligt guldgrepp. Finaldebutanten Rögles hopp var att finalserien nu flyttade till hemmaarenan Catena arena där Ängelholmslaget var obesegrat i slutspelet.

Efter en blixtrande start med två mål i första perioden tog Rögle sin sjätte seger i rad på hemmaplan i en efterlängtad final.

Den första i historien i Ängelholm.

Pandemin gör att de flesta inte kunde uppleva den på plats – de som kunde skapade en festlig inramning.

Först hälsades Röglespelarna med en "tuthälsning" från hundratalet bilister på parkeringen utanför hemmaarenan, sedan sjöng sig högljudda restauranggäster i arenan igenom uppvärmningen och de första dryga tio minuterna av matchen innan de var tvungna att lämna.

– Väldigt kul, man har saknat det. Det är samma när man kommer till arenan och en massa bilar som hälsar oss välkomna. Man märker det runt i stan också, det hänger flaggor här och där. Man får rysningar, säger Everberg.

Gasen i botten

De som var kvar i arenan och Röglesupportrarna framför tv-apparaterna fick i sin tur rysningar av att se sitt favoritlag den här kvällen.

Det var gasen i botten och full fart framåt.

Till skillnad mot i de två första finalerna fick laget utdelning också.

Med ganska stor hjälp från ett Växjö som plötsligt darrade defensivt.

För när Växjö fick spela i numerärt överläge slog hemmalaget till i boxplay.

Mattias Sjögren bröt en passning vid offensiv blå från Växjös Joel Persson samtidigt som den tilltänkte passningsmottagaren Emil Pettersson ramlade. Rögle kom två mot en, Sjögren passade till Dennis Everberg som först prickade stolpen men sedan lyfte in returen bakom Växjömålvakten Erik Källgren.

Nytt slarv

Bara lite drygt två minuter senare, efter 15.21, var det dags igen. Återigen efter Växjöslarv. Backen Hardy Häman Aktell, som avgjorde den andra finalen i förlängning, slog en passning från sarghörnet in framför eget mål. Där stod vasse Rögleforwarden Daniel Zaar ensam framför Källgren. Zaar tackade, tog emot och gjorde 2–0.

– Det betydde mycket så klart. Växjö har spelat väldigt tajt i de två första matcherna, vi har bara gjort ett och två mål. Så vi vet att det kommer att bli tajt. Att få det försprånget var skönt, säger Everberg om utdelningen i första perioden.

I andra blev Rögles grepp ännu klarare och Adam Tambellini kunde göra 3–0 i numerärt överläge.

Växjö reducerade i början av tredje perioden genom Marcus Sylvegård och fick vittring, men Rögle höll enkelt undan.

Olli Palola och Taylor Matson, i tom bur, kunde utöka och fastställa 5–1.