Rivalerna möts igen – "kan inte bli roligare"

Färjestad slog Frölunda med 2–0 och avslutade seriespelet med fem raka segrar. Det innebär att lagen blev trea respektive sexa i tabellen – och möts igen i SM-kvartsfinal. –Det kan inte bli så mycket roligare, säger Marcus Nilsson i Färjestad.

Michael Lindqvist firar sitt 1–0-mål för Färjestad tillsammans med lagkamrater.

Michael Lindqvist firar sitt 1–0-mål för Färjestad tillsammans med lagkamrater.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ishockey2023-03-09 21:22

Färjestad, som ju är regerande mästare efter SM-guldet förra våren, låg stadigt på tredje plats i SHL-tabellen inför sista omgången. De kunde varken komma uppåt eller neråt. I det läget fick fem spelare som var med mot Luleå i tisdags vila från matchen i Göteborg.

Frölunda kunde däremot bli allt från fyra till sjua. I det sistnämnda fallet skulle man tvingas klara av en åttondelsfinal för att komma vidare i slutspelet.

En poäng mot Färjestad skulle räcka för att ta Frölunda direkt till kvartsfinal. Nu kammade Frölunda noll – men fick sjätteplatsen tack vare att konkurrenten Oskarshamn förlorade mot HV 71.

Måltorka i Frölunda

Torsdagens drabbning mellan de västsvenska rivalerna Frölunda och Färjestad var mållös efter två perioder. Sedan sköt Michael Lindqvist 1–0 till Färjestad i powerplay.

I slutet av matchen tryckte Frölunda på för en kvittering i Scandinavium. Men Göteborgslaget har förtvivlat svårt att göra mål i en del matcher denna säsong, ibland även när man skjuter och har chanser som denna gång.

I stället kunde Eric Engstrand göra 2–0 för Färjestad i tom målbur med fem sekunder kvar. Dennis Hildeby i Karlstadlagets målbur fick hålla nollan.

Roger Rönnberg, tränare i Frölunda, verkade ganska nöjd ändå.

– Det är lite tveksamt. Sen tycker jag tredjeperioden är jättebra. Jag hade ju varit fantastiskt glad om vi hade gjort några mål på de lägen vi skapar, säger Roger Rönnberg.

– Jag tycker vi börjar se vettiga ut i spelet igen, tillägger han om sitt lag, som haft en jobbig vandring de senaste månaderna med många spelare skadade.

"Grymt bra drag"

Vem vet – kanske är viktiga Max Friberg och Jan Mursak tillbaka när kvartsfinalerna börjar om en vecka.

Marcus Nilsson, som gjorde säsongens 36:e poäng när han passade till Färjestads 1–0, konstaterar att mästarlaget tycks ha toppat formen bra.

– Det är nu det viktiga börjar, liksom. Och vi har satt oss i en bra position hittills i serien och gjort en bra säsong, säger Marcus Nilsson.

Färjestad mot Frölunda är en drömkvartsfinal, med all rivalitet som finns mellan klubbarna sedan många år.

– Det är bästa matcherna att spela, tycker jag. Det kommer att vara grymt bra drag på läktaren och mycket känslor, säger Nilsson.

15 år sen sist

Senast de två lagen möttes i slutspel var i en kvartsfinalserie 2008. Då vann Färjestad med 4–3 i matcher.

Denna säsong har Färjestad vunnit tre av fyra matcher i SHL mellan lagen, bland annat med 7–3 och nu 2–0 i de två mötena i Göteborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!