Ritola visade vägen till fjärde raka

En helgjuten bortamatch ledde Leksand fram till lagets fjärde raka seger med 6–3 mot Skellefteå. Trepoängaren var samtidigt lagets tredje i följd mot Skellefteå den här säsongen. –En bra match, det var lite slutspelskänsla över den, säger Leksands tvåmålsskytt Mattias Ritola.

Mattias Ritola (höger) gjorde två mål när Leksand bortaslog Skellefteå med 6–3 – och tog sin fjärde raka seger. Arkivbild.

Ishockey2021-02-18 21:31

Det var ligans två formstarkaste lag som möttes och båda bjöd upp till en härlig och fartfylld tillställning.

Men det dröjde innan spelarna hade ställt in siktet. Trots gott om chanser åt båda hållen dröjde målen till den andra perioden.

Då öppnades ketchupflaskan rejält. Perioden bjöd på hela sex mål, varav gästerna stod för fyra – så många hade inte Leksand gjort på bortaplan mot Skellefteå i en period sedan 1975.

"Grymt roligt"

Mattias Ritola har haft en motig säsong fram till nu.

– Skönt att kunna sätta ett par mål. Det var ett tag sedan jag spelade så det kändes bra att vara tillbaka. En grymt rolig match och skönt att vi kan ta tre poäng med oss hem, säger Leksandsveteranen efter segern.

Hans första mål för kvällen kom på styrning på ett skott från Mirco Müller och betydde 3–1. Det var Ritolas tredje mål för säsongen.

Strax före slutet kom hans nästa mål som betydde 5–3. Med en sekund kvar i numerärt överläge hittade Leksandsforwarden en liten lucka vid den närmaste stolpen och kunde från nästan ingen vinkel alls pricka in sitt andra mål för kvällen.

Leksands övriga målskyttar i den händelserika matchen var Carter Camper, Matt Caito, Jon Knuts och Martin Karlsson.

– Vi har hittat ett spel där vi spelar för varann och hittat ett sätt att vinna matcherna, säger Ritola.

Andra förlusten

För Skellefteå blev det nu förlust på nytt. Efter elva raka segrar bröts den imponerande sviten i förra matchen mot Örebro. Nu kammade man noll igen, trots en bra match.

Problemet var att Leksand spelade ännu bättre. Dalalaget imponerade rakt igenom, inte minst var offerviljan i försvarsspelet och spelet i numerärt underläge var lysande.

Det hjälpte inte Skellefteå att NHL-återvändaren Pär Lindholm i sin första match på hemmais sedan 2018 visade att han garanterat blir en tillgång under seriespurten och kommande slutspel.

– Sur torsk. Det här var långt ifrån vår fulla potential. För egen del kändes det väl lite bättre idag, men jag har inte hunnit få nåt riktigt träningspass än, säger Lindholm, som efter återkomsten från andra sidan Atlanten knappt har skakat av sig jetlagen men ändå hunnit spela två matcher.

Båda har slutat med förluster.

Skellefteåtränaren Stefan Hedlund har anledningen klar för sig:

– I tredje perioden tycker jag att vi tävlar med Leksand. Men i SHL vinner man inga matcher på att spela bra i en period, säger han.