Rautio höll nollan – viktig Linköpingsseger

Ända fram till mitten av januari spelade David Rautio i guldjagande Luleå. En månad senare lyder uppdraget att rädda Linköping kvar i högsta ligan. Under torsdagen höll han nollan för 35:e gången i SHL efter 2–0 hemma mot Frölunda.

Jimmy Andersson (höger) satte 2–0 för bottenlaget Linköping, som tog en blytung seger mot Frölunda. Arkivbild.

Jimmy Andersson (höger) satte 2–0 för bottenlaget Linköping, som tog en blytung seger mot Frölunda. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Ishockey2021-02-18 21:23

Efter sin hemkomst till moderklubben var David Rautio inne på sin andra raka säsong med Luleå.

Men när Joel Lassinantti hämtades tillbaka från KHL i januari fanns plötsligt ingen plats längre för veterankeepern.

I stället blev nästa adress krisklubben Linköping – som han representerade två säsonger mellan 2014 och 2016.

Snabba kast

Med andra ord – från ett guldjagande lag till ett bottengäng som då åkt på stryk tio raka matcher.

– Ibland kan det gå fort i hockeylivet, men jag känner mig väldigt inspirerad att vara med och göra något bra av det här till slut för LHC efter vinterns motgångar. Och jag känner starkt för föreningen efter mina år här tidigare, säger David Rautio.

I den extremt betydelsefulla matchen hemma mot Frölunda – och med inte mindre än åtta spelare på skadelistan – svarade Rautio för något han gjort inte mindre än 35 gånger i SHL:s historia.

Nämligen att hålla nollan.

Något han är näst bäst på i ligans historia – slagen endast av Fredrik Norrenas 40 stycken.

– Det viktigaste var att vi vann och tog tre poäng, hade inte spelat någon roll om det blivit 2–0 eller 2–1. Men det är klart att det är roligt om jag någon gång kan slå Norrenas rekord. Har i alla fall inte tänkt att lägga av ännu, ler 35-åringen.

Enormt tajt

Torsdagens nolla var den andra den här säsongen – men han räknar inte med fler i vår.

– Det kommer att bli ett grymt race på slutet, är ju otroligt jämt i tabellen då det bara skiljer en poäng mellan fjortonde och tionde plats. En viss skillnad att få spela åttondelsfinal i stället för att tvingas kvala sig kvar.

På bortaplan har östgötarna fyra raka förluster, men hemma har man nu vunnit tre av de fyra senaste matcherna. Denna gång tack vare ett väldigt disciplinerat och uppoffrande spel.

– Så här desperat måste vi spela även i fortsättningen. Jag får en väldigt bra hjälp av lagkompisarna som täcker mängder av skott och rensar returerna.

Dessutom svarade man för två mål framåt – av Nikola Pasic och Jimmy Andersson – och sköt dessutom två gånger i ribban av Niko Ojamäki och Broc Little.

– En av våra bästa insatser för säsongen, alla spelare krigade i 60 minuter. Det här spelet måste vi ta med oss till lördagens match borta mot Oskarshamn, framhåller tränaren Johan Åkerman.

Frölunda åkte på sin sjätte förlust på de åtta senaste omgångarna och är nu bara tre poäng över strecket som innebär en direktplats i kvartsfinal.

– LHC spelar rejält och tävlar fullt ut, men jag är mycket högre förväntningar på oss än så här. Det är mycket frustration för tillfället, suckar tränaren Roger Rönnberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!