Rangers vidare – Zibanejad hjälte

New York Rangers skickade Pittsburgh ut ur Stanley Cup. Mika Zibanejad tog matchen till förlängning inför hemmapubliken – och till slut blev det tre poäng för svensken, som utsågs till en av matchens stjärnor. –Vi ville inte att säsongen skulle ta slut, säger Zibanejad efter 4–3-segern.

New York Rangers Mika Zibanejad (mitten) firar sitt kvitteringsmål med sina lagkamrater i Madison Square Garden.

Ishockey2022-05-16 05:32

Pittsburghs uttåg innebär att forwarden Rickard Rakell och backen Marcus Pettersson eventuellt kan bli aktuella för VM-spel och ansluta till Tre Kronor i Finland.

Men med sex minuter kvar av ordinarie tid i det sjunde avgörande mötet i åttondelen såg det ut att bli just bortalaget Pittsburgh som med 3–2 skulle segla vidare i NHL-ishockeyns slutspel.

Pittsburgh hade inför matchen hoppats på sin storstjärna Sidney Crosby, som var tillbaka efter att ha tvingats avbryta det femte mötet efter en hård tackling och från bänken sedan fått se sitt lag förlora två raka matcher – men kapten Crosby blev ingen frälsare.

Zibanejad kvitterade

I stället var det New York-publiken i Madison Square Garden som bönhördes av en viss Mika Zibanejad, som med sitt sylvassa skott satte kvitteringen 3–3 inför den euforiska hemmapubliken.

– Vi ville inte att säsongen skulle ta slut. Det här har laget har visat sin styrka hela året. Oavsett hur matcherna går, vad som än händer, så håller vi ihop, säger Zibanejad efteråt, rapporterar AP.

Matchen gick till förlängning – och där var Zibanejad återigen med i hetluften. 29-åringen noterades för en assist när lagkamraten Artemij Panarin satte vinnarmålet 4–3 i powerplay, knappt fem minuter in i förlängningsperioden.

Zibanejads spel var dessutom avgörande vid Rangers 1–0-mål i den första perioden. Svensken drog i gång ett snabbt anfall och i stället för att skjuta själv passade han till Chris Kreider, som satte öppningsmålet.

Calgary vidare

Pittsburgh var överlägset i skottstatistiken – 45 skott på mål, jämfört med Rangers 30 – men vad hjälpte det när Igor Sjestiorkin i Rangersmålet briljerade och räddade 42 av puckarna.

– Pucken studsade inte vår väg i kväll. Vi gjorde en jättebra match, säger Sidney Crosby.

Segern var den tredje raka för Rangers, som därmed lyckades vända ett 1–3-underläge i matcher, till avancemang med 4–3 i åttondelsfinalserien.

Härnäst väntar Carolina i kvartsfinalserien, där spelschemat ännu inte har spikats.

Även Calgary är vidare till kvartsfinal efter att ha slagit Dallas i den sjunde och avgörande åttondelsmatchen.

Det stod 2–2 efter tre perioder och en kvart in i förlängningen slog Johnny Gaudreau in det avgörande målet, framspelad av Elias Lindholm. Nu väntar Edmonton i kvartsfinal för Calgary.

Fakta: Stanley Cup-slutspelet