Rakell och Johansson bytte klubb i grevens tid

Rickard Rakell lämnar Anaheim efter tio år och flyttar till Pittsburgh. Marcus Johansson återvänder till Washington efter fem år och lika många klubbar. Flera NHL-svenskar bytte klubb under transferfönstrets sista dag. –Det ska bli kul att få tillbaka honom, säger nygamle lagkamraten Nicklas Bäckström om värvningen av Johansson.

Rickard Rakell, till vänster, lämnar Anaheim för spel i Pittsburgh. Arkivbild.

Rickard Rakell, till vänster, lämnar Anaheim för spel i Pittsburgh. Arkivbild.

Foto: John McCoy

Ishockey2022-03-21 17:42

Marcus Johansson draftades av Washington i förstarundan 2009, och tillbringade sina sju första NHL-säsonger i den amerikanska huvudstaden. Men från 2017 och framåt har det varit en enda lång flyttkarusell och efter sejourer i New Jersey, Boston, Buffalo och Minnesota värvades han inför säsongen av nybildade klubben Seattle.

Men där blev det inte ens en säsong. För efter bara 51 matcher, och 23 gjorda poäng, återvänder nu den tidigare Färjestadsforwarden till Washington samtidigt som Seattle får Daniel Sprong och ett antal draftval i utbyte, skriver nhl.com. Under transferfönstrets sista dag lämnar den 31-årige svensken därmed ett lag i botten för ett som siktar på slutspel.

"Utvecklats en hel del"

– Det känns jättebra. Han har utvecklats en hel del sedan han lämnade klubben. Jag pratar ofta med honom, det är en nära vän till mig, säger Washingtons Nicklas Bäckström på klubbens Twitter.

– Jag tror att det kommer bli bra för oss som lag och kul också för honom.

Marcus Johansson är en av 31 spelare som har gjort över 500 grundseriematcher för Washington (501) och har hittills producerat 290 poäng för klubben. Utöver det har han gjort 41 poäng på 97 slutspelsmatcher med Washington.

Totalt, grundserie och slutspel kombinerat, har Johansson gjort 442 poäng på 832 NHL-matcher.

Även Johan Larsson hamnar i Washington, där svenskarna Nicklas Bäckström, Carl Hagelin och Axel Jonsson-Fjällby finns sedan tidigare. Larsson satt på ett utgående kontrakt med Arizona, som släpper 29-åringen till Washington i utbyte mot ett val i tredjerundan i draften 2023.

Rakell lämnar

Precis innan transferfönstret stängde fick också Rickard Rakell ny klubbadress efter tio år på västkusten. Det hade snackats en hel del om 28-åringen inför måndagen och i sista stund rapporterade flera medier att han lämnar Anaheim för Pittsburgh.

Rakell har gjort 28 poäng på 51 matcher den här säsongen.

Ytterligare ett par svenskar fick nya klubbar på måndagen. Backen William Lagesson, som har fått sparsamt med speltid i Edmonton, flyttar till Montreal i utbyte mot Brett Kulak, enligt uppgifter till TSN. Och centern Oskar Sundqvist, dubbel Stanley Cup-vinnare, lämnar St Louis för Detroit, bekräftar hans nya klubb på Twitter.

Bland övriga sena övergångar sticker rutinerade målvakten Marc-André Fleury ut. 37-åringen, som i fjol utsågs till NHL:s bästa målvakt (då i Vegas), lämnar Chicago för slutspelsjagande Minnesota. Där kommer han att dela målvaktssysslan med en annan kanadensare, Cam Talbot. Det kostade Minnesota ett draftval i förstarundan nästa år för att få över Fleury.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!